Bigband Back Corner Collective tijdens haar repetitie in de achterzaal bij café de Kroon in Groenlo. Foto: Henri Walterbos
Bigband Back Corner Collective tijdens haar repetitie in de achterzaal bij café de Kroon in Groenlo. Foto: Henri Walterbos

Back Corner Collective nieuwe Achterhoekse bigband

'We maken muziek voor een breed publiek'

Door Henri Walterbos

GROENLO - "Dat klinkt goed." Een stamgast van café De Kroon (Frielink) komt vanaf zijn barkruk in het voorcafé het achterzaaltje van de Grolse horecazaak ingelopen om te luisteren naar een stukje repetitie van een groep musicerende heren en dames, die met elkaar in vierkante opstelling zitten. Het betreft hier de derde repetitie van nieuwe bigband uit Groenlo, bestaande uit muzikaal talent uit de Oost-Achterhoek: Back Corner Collective. Een initiatief van drie muzikanten uit het muzikale vestingstadje: trompettist Rob Eppink, saxofonist Bianca ten Pas en trompettist en orkestleider Bas Konings.

'heel wat anders dan een harmonie of Egerländerkapel'

Wens
Gedrieën maken ze reeds deel uit van meerdere orkesten, maar een gemeenschappelijke diep gekoesterde wens was het formeren van een nieuwe bigband in hun woonplaats, dan wel geboorteplaats Groenlo. "We hebben al vaker samengespeeld in meerdere bigbands en spraken elkaar in juni na een concert in Winterswijk en vonden alle drie dat we eens een bigband op poten moesten zetten van een hoog niveau", begint Rob Eppink. "Klopt", gaat Bianca verder. "Groenlo had vroeger een bigband en omdat ik van buitenaf kom en in Groenlo ben gaan wonen, had ik ook zoiets van: laten we eens kijken of we op een mooi en goed niveau een goeie bigband in Groenlo neer kunnen zetten."

Projectbasis
Het idee borrelde al enkele jaren, maar die bewuste middag in Winterswijk werd de koe bij de horens gevat en direct een WhatsApp-groep aangemaakt om met elkaar te sparren over opzet en invulling. Hier waren de initiators snel uit met elkaar. "We wilden graag een bigband op projectbasis", vertelt Rob. "Dat houdt in dat je een optreden plant, daaraan voorafgaand een stuk of drie repetities hebt met elkaar. Na het optreden gaat de bigband weer uit elkaar tot het volgende project. We gaan niet iedere week repeteren en als je goede muzikanten wilt hebben, dan moet je hen uitnodigen voor iets wat voor hen aantrekkelijk is. We zijn een leuke groep muzikanten van een behoorlijk niveau. Dat moet je overzichtelijk houden, want de meesten zijn al hartstikke druk. Ze hebben geen behoefte aan een eigen vereniging. Wel behoefte om met elkaar die vrije muziek te maken wat bigband is, een beetje aanschurkend tegen jazz. Dat is heel wat anders dan een harmonie of Egerländerkapel waar sommigen inzitten." De start is voortvarend te noemen. "We krijgen enorm veel medewerking van mensen uit Groenlo en daarbuiten. Heel erg leuk." Wat vooraf wel vaststond was dat de samenstelling van de bigband Achterhoeks moest zijn, vandaar de naam Back Corner Collective. De muzikanten zijn afkomstig uit Groenlo, Lichtenvoorde, Winterswijk, Zelhem, Varsseveld, Heelweg en Eibergen.

Eigen zangeres
De bezetting van de bigband is volgens Eppink 'traditioneel': vijf saxofoons, vier trompetten, vier trombones en een ritmegroep bestaande uit een drummer, toetsenist, bassist, gitarist. "Daarnaast hebben wij een eigen zangeres, Esther van 't Hooft", vertelt Eppink trots. "We maken muziek voor een breed publiek", vult Bianca aan. "We willen gewoon lekker muziek maken en er zitten niet veel bigbands hier." Het aantal muzikanten waaruit geput kan worden is inmiddels 25. Allen werden persoonlijk benaderd. "Het kan zijn dat we in een wisselende samenstelling optreden. De bezetting blijft hetzelfde, maar de poppetjes kunnen iedere keer anders zijn. Repetities voor een optreden doen we het liefst met de muzikanten die meedoen aan het optreden. Als er muzikanten zijn die het wat lijkt om aan te sluiten, laten ze komen kijken en/of zich melden. We zijn blij dat we ook jongeren in onze band hebben", vertelt Rob.

Breed repertoire
Het repertoire van Back Corner Collective is breed, laat Bas Konings weten. "Het kan heel breed. De helft van de nummers is instrumentaal, met ook solo's van muzikanten, de andere helft met Esther. Dat zijn alle bekende moderne popnummers, zoals nummers van Adele, een medley van Tina Turner, 'Sorry' van Kyteman, Carol Emerald en Trijntje Oosterhuis."

Het eerste optreden vindt plaats op zondagmiddag 11 november bij thuisbasis café De Kroon/Frielink, Notenboomstraat 46 Groenlo. "Het is geen stijf concert. Het is gewoon lekker hangen en een biertje drinken", typeert Bas de sfeer van de première op voorhand. "We willen een gezellige cafésfeer neerzetten." Aansluitend aan het optreden van Back Corner Collective volgt een optreden van JW Copple Club, een bebopband, die met de ritmesectie het laatste half uur verder gaat met muzikanten die deel willen nemen aan een jamsessie. Aanwezige muzikanten kunnen dan meedoen, met onder meer jazzstandards. De entree is vrij, maar een vrije gift wordt op prijs gesteld. De muziekmiddag begint om 15.00 uur en duurt tot 17.30 uur.

Meer berichten