'Bas' wordt de versierselen, behorende bij het erelidmaatschap opgespeld door oud-President Henk klein Gunnewiek, in het bijzijn van zijn echtgenote. Foto: Henri Walterbos
'Bas' wordt de versierselen, behorende bij het erelidmaatschap opgespeld door oud-President Henk klein Gunnewiek, in het bijzijn van zijn echtgenote. Foto: Henri Walterbos

'Bas de Stofjas' erelid CV De Belhamels

Algemeen

'Zonder Bas geen buutavond, geen buutavond zonder Bas'

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Een vereniging niet als lid binnen komen, maar direct al als erelid. Dat kan gerust als een unicum beschouwd worden. Het overkwam geboren en getogen Beltrummer Paul Scharenborg (59) bij carnavalsvereniging De Belhamels in zijn eigen Beltrum. Als zijn alter ego 'Bas de Stofjas' siert hij al ruim dertig jaar het affiche van de Beltrumse buutavonden, als enige lokale buutreedner. Nadat Bas vrijdagavond tijdens de eerste buutavond onder een ovationeel applaus de zaal verliet was het president Sander Esselink die hem terugriep. "Ik dacht: 'wat hef den toch?', maar ik dacht er verder niets van. Ik was volkomen verrast, maar het is wel mooi als je op deze manier gewaardeerd wordt. Een heel stuk van je leven is immers carnaval", vertelt Paul een dag later thuis in de woonkamer, alwaar hij zijn laptop op tafel heeft staan om nog een paar kleine wijzigingen door te voeren in de tekst die hij dezelfde avond voor de tweede keer opvoert. "Je kijkt na de eerste keer altijd of je nog iets veranderen moet. Een paar kleine dingen verander ik, zodat het beter uitkomt."

Speldje
Bas werd ten overstaan van een volle zaal Spilman bewierookt voor ruim dertig jaar buutrednen in Beltrum en kreeg door oud-president Henk Klein Gunnewiek het speldje opgespeld, behorende bij de titel 'Erelid van de Belhamels'. Aansluitend was het oud-Belhamelprins Marcel Baks die het erelid tevens als nieuw lid welkom heette bij de Hofknarren, de 50+-garde van de Beltrumse carnavalsvereniging. Belhamels-president Sander Esselink vindt dat Scharenborg het erelidmaatschap toekomt. "Hij heeft enorm grote verdiensten voor het carnaval in Beltrum. Ook achter de schermen. Bijzonder knap hoe hij al ruim dertig jaar lang buuts schrijft, op zijn eigen kenmerkende manier. Zonder Bas geen buutavond, geen buutavond zonder Bas. Zo simpel is het."

Typetje
Zijn eerste schreden in de Beltrumse nöletonne zette Paul midden jaren tachtig samen met kameraad Jan Waalderbos uit Zieuwent, als het duo 'de paja's' (Paul/Jan). "Dat hebben we vier jaar gedaan. Daarvoor was ik al enkele jaren presentator van de buutavond. Toen Jan emigreerde naar Canada ben ik een paar jaar gestopt en later toch alleen verdergegaan." Hoe hij aan de naam Bas de Stofjas kwam, weet hij niet meer precies. "Er zat een gedichtje in mijn eerste buut waarin volgens mij de naam 'Bas' en 'jas' voorkwam. Toen heb ik de naam Bas de Stofjas maar gebruikt. Dat typetje heb ik altijd aangehouden, want ieder jaar een ander typetje is veel moeilijker." Zijn buuts typeert hij zelf als 'droge humor met woordspelingen met plaatselijke zaken'. Zijn inspiratie haalt hij uit het dagelijkse leven, de actuele zaken van de dag en Beltrumse zaken. "Soms komen er dingen voorbij die in januari al gebeurd zijn in Beltrum, dan hoor je de mensen 'oh ja' roepen. En natuurlijk mot Grolle de deurehaald worden, op ne leuke manère. Dat verwacht ze gewoon in Beltrum. Als er iets is of als ik iets hoor, schrijf ik dat direct op, het hele jaar door. Na de kermis dan begin ik echt te schrijven. Daar gaat best wel veel tijd in zitten. Hoe dichterbij het komt, hoe drukker ik ermee ben. Op een gegeven moment mag het voor mij ook wel gebeuren. Dan ben je er zal zo druk mee geweest, dan wordt het tijd. Als ik dan de jas aandoe vlak voor het optreden en ik hoor de muziek, dan ben ik er helemaal klaar voor." Ook buiten Beltrum is Bas een graag geziene gast op allerhande carnavalsavonden. "Ik heb vaak opgetreden, overal in Twente en de Achterhoek. Dit jaar doe ik het rustig aan, een sabbatical zeg maar."


'Bas avondschool'
Hoe lang Bas nog doorgaat, weet hij niet, maar hij is wel voornemens iets gas terug te nemen en te helpen Beltrums buuttalent op te leiden om ook buuts te verzorgen op de Beltrumse buutavonden. Eerder dit jaar werd hiervoor de 'Bas avondschool' opgericht. "We hebben binnen de Belhamels een groep van een man of twaalf die hiermee bezig zijn. Het is ongeveer hetzelfde als de HBS (Hogere Buut School, HW) in Groenlo. We zijn al een keer of vier bij elkaar geweest en dat klinkt als een klok," is Bas blij. "Ik blijf wel meedoen, maar korter, en langzaam naar één keer per avond toe. Het is belangrijk dat er opvolging komt. Er is genoeg talent in Beltrum," vertelt Bas overtuigd. "Het moet niet zo worden dat mensen straks gaan zeggen 'doar he'j um ok weer' Het is een heel gemêleerd gezelschap. Zowel mannen als vrouwen." In de groep ook Pauls dochter Chantal. "Ik heb een paar jaar geleden al een keer een stukje in de buut van papa meegedaan. Dat was erg leuk. Ik help in deze groep mee ideeën aandragen en dergelijke, maar in de toekomst wie weet", lacht ze. "In dat stuksken toen mos ze mie lieke zetten. Kon ze zich mooi oetleaven", lacht Paul op zijn beurt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant