De kinderen en hun (groot)ouders luisteren naar de uitleg over de gezamenlijke les. Foto: Kyra Broshuis
De kinderen en hun (groot)ouders luisteren naar de uitleg over de gezamenlijke les. Foto: Kyra Broshuis

Mooie samenwerking grootouders en kleinkinderen

GROENLO - “Dit is een ideale manier om ook de ouderen in contact te brengen met kunst en cultuur”, zegt Mirjan Koldeweij, kunstenares en aangesloten bij het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek. Ze doelt daarmee op de de bijzondere les die basisschoolleerlingen samen met hun grootouders of ouders volgen bij de Achterhoekse Stillevens in de Mattelier.

Door Kyra Broshuis

Zoek de symbolen
De negen kleurrijke stillevens bevatten objecten die verhalen vertellen over de betreffende gemeenten. Deze objecten - aangeleverd door burgemeesters, wethouders van cultuur, stadsarchieven, musea en burgers - brengen de specifieke identiteit, kwaliteiten en specialiteiten per gemeente in beeld. De serie in totaal verbeeldt de samenhang van deze gemeenten in de Achterhoek. Afgelopen woensdagochtend was groep 7 van de Watermolenschool, onder leiding van meester Tjeerd, te gast in De Mattelier. De groep wordt welkom geheten door Jelko Arts. Hij legt uit wat de bedoeling is: “Zoek, samen met je groepje, uit welke zeven voorwerpen van het stilleven, bij de zeven feiten horen die op jullie formulier staan. Het gaat altijd om symbolen. Zie je bijvoorbeeld deze pannen hier? Dat symboliseert de DRU in Ulft, de oude pannenfabriek.”

Een familiewapen ontwerpen
De kinderen gaan, met hun (groot)ouders direct fanatiek aan de slag. “Is dit een wedstrijd met prijzen”, vraagt er één. De opa’s en oma’s genieten zichtbaar van de samenwerking met hun (klein)kinderen. “Dat is nu precies wat we voor ogen hadden”, zegt Mirjan Koldeweij. Na afloop gaat de klas op school verder met het project, legt meester Tjeerd uit. “Ik heb de kinderen al gevraagd om een voorwerp mee te nemen dat met hun familie te maken heeft of veel voor de familie betekent. Aan de hand daarvan gaan we dan een familiewapen ontwerpen.”
De expositie van de Achterhoekse Stillevens van kunstenaar Louise te Poele is een reizende expositie. Vanaf maandag 5 november zijn de kunstwerken niet meer in De Mattelier te zien maar in de publiekshal van het gemeentehuis van Berkelland in Borculo.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden