Kringloop Aktief veiling

GROENLO - Kringloop Aktief gaat iets bijzonders doen: een grote veiling. Die vindt op zaterdag 17 november plaats in de winkel in Groenlo. Het begint om 12.00 uur en het duurt tot 16.00 uur. Een woordvoerder legt uit wat er gaat gebeuren.

Wat wordt er dan geveild? "De winkels van Aktief hebben al maandenlang bijzondere artikelen bewaard. Met behulp van een echte veilingmeester zijn ruim tweehonderd opvallende zaken geselecteerd en die gaan onder de hamer. Het varieert van schilderijen en beeldjes tot meubels."

Ik heb geen verstand van veilingen. Kan ik meedoen? "Ja hoor. Je krijgt bij het begin van de veiling of op de kijkdag een (gratis) biednummer en dan worden je gegevens genoteerd. Als je tijdens de veiling je biednummer in de lucht steekt en je bent de hoogste bieder, weet de veilingmeester meteen om wie het gaat. Zijn assistent maakt een factuur."

En als ik in de zaal zit met dat biednummer en ik wil toch maar niet meebieden? "Dat is geen probleem. Gewoon NIET je biednummer in de lucht steken. Dus ook niet per ongeluk."

Kan ik de veilingartikelen van tevoren bekijken? "Dat klopt. Dat kan zelfs op drie manieren. Ten eerste op de website www.aktiefonline.nl, daar is het complete aanbod nu al te zien. Ten tweede is er is een kijkdag op vrijdag 16 november: tussen 15.00 en 18.00 uur zijn alle te veilen zaken in het pand in Groenlo te bekijken. Dat kan ook nog op zaterdag voorafgaand aan de veiling, van 10.00 tot 12.00 uur is dat mogelijk (daarna begint de veiling meteen). Een derde manier om de artikelen vooraf te bekijken is een kavellijst, voor een euro te koop met een handig overzicht van alle artikelen."

Is er voor elk artikel een minimumbod? "Er is inderdaad per artikel een startbod, anders heb je kans dat het veilingproces wel erg lang gaat duren. Dat startbod is ook steeds vermeld op de website, in de kavellijst en op de op de artikelen tijdens de kijkdagen."

De veiling duurt van 12.00 tot 16.00 uur. Wat als ik trek krijg? "Er is een uitstekende catering aanwezig."

Kan ik na de veiling mijn eventuele aankopen meteen meenemen? "Uiteraard. De hoogste bieder krijgt een factuur. Meteen na de veiling dient die factuur bij een van de kassa's te worden betaald (contant of met pin). De kassabon wordt aan de factuur geniet en daarmee kan het geveilde artikel worden afgehaald."

En kan ik het ook later nog ophalen? "Met het betalingsbewijs kun je ook woensdag 21 en donderdag 22 november tussen 15.00 en 17.00 uur de spullen nog afhalen. En als dat niet uitkomt zal Aktief niet moeilijk doen over andere tijden."

Zijn er geen kleine lettertjes? "Zoals bij elke veiling wordt er 'opgeld' berekend. Dat is voor de extra veilingkosten. Het opgeld bedraagt voor elk artikel 15 % van de geboden prijs. De prijzen zijn verder wel allemaal inclusief btw."

Wat doet Aktief met de veilingopbrengst? "Dat wordt in de stichting geïnvesteerd. Er kan ineens een vrachtwagen moeten worden vervangen, soms komt er een betaalde baan bij en de huur, energie- en personeelskosten moeten ook gewoon betaald worden. En: een deel van de opbrengst gaat naar de Stichting Kika."

Wat als ik voor twee tientjes een echte Van Gogh op de kop heb getikt? "Van harte proficiat! Zeg je baan op en begin als vrijwilliger bij Kringloop Aktief. De afdeling kleingoed (waaronder schilderijen) lijkt echt een uitdaging."

Meer berichten