Loran (l) en Mohlin zijn de nieuwe voorzitters van de Tönnekes. Foto: Kyra Broshuis
Loran (l) en Mohlin zijn de nieuwe voorzitters van de Tönnekes. Foto: Kyra Broshuis

Loran Hoitink en Mohlin Walterbos nieuwe voorzitters van de Tönnekes

‘We willen het strakker gaan organiseren”

Door Kyra Broshuis

GROENLO - De Tönnekes is een niet meer weg te denken onderdeel van het Grolse carnaval. Al veertien jaar zorgen De Tönnekes ervoor dat de jongeren van 15 tot 21 een fantastisch carnaval beleven in hun eigen stad. Jaarlijks wordt er een spectaculaire carnavalsavond georganiseerd in Tönnekeshoes café Kras waarbij ook altijd de nieuwe Jonkhoogheden worden onthuld.

Een duobaan
Het voorzitterschap van deze jonge club is nu in handen van Mohlin Walterbos en Loran Hoitink, allebei twintig jaar jong. Normaliter wordt het voorzitterschap door één persoon vervuld, maar deze nieuwe opstelling bevalt uitstekend, zo vertellen de meiden. “Het is mooi dat we dit samen kunnen doen, we zitten erg op één lijn.” Omdat Loran doordeweeks in Nijmegen woont voor haar studie, kan ze niet altijd direct reageren. Mohlin volgt de havo in Doetinchem maar woont gewoon in haar eigen stad. “Die samenwerking gaat heel goed. We kunnen de taken verdelen want soms is het wel wat veel voor één persoon.”

In de genen
Carnaval zit bij beide dames in de genen. Mohlin was nog maar één jaar oud toen vader Henri Walterbos adjudant werd. “Vanaf dat moment weet ik niet anders dan dat altijd carnaval gevierd werd. Ik ben zelf ook dansmarietje geweest en dat waren mooie tijden.” Voor Loran verliep het iets anders: “Mijn vader werd in 2016 prins. Ik ben zo blij dat ik dat bewust heb mee mogen maken. Het was fantastisch! Dan zie je pas hoeveel er gebeurt en wat er allemaal bij komt kijken. Ik kwam toen net bij de Tönnekes en viel dus met mijn neus in de boter.”

Carnaval, optocht en de Noamatters
Het draait bij de Tönnekes niet alleen om de carnavalsavond, zo legt het duo uit. “We gaan als club naar alle activiteiten van De Knunnekes en bijvoorbeeld ook, met alle vrouwelijke leden, naar de Dameszitting. Daarnaast hebben we via Hugo Bomers goed contact met de Noamatters in Eefsele. We zijn ook elk jaar op hun avond van de partij. Natuurlijk doen we ook altijd mee met de optocht met onze eigen wagen. Die wagen is inmiddels helaas afgekeurd maar we zijn, samen met De Knunnekes, druk op zoek naar een vervangende wagen.” De Tönnekes is een ‘dochter van De Knunnekes’ en wordt begeleid door de jeugdcommissie van deze volwassen carnavalsvereniging. “Met Christian Reinders, Bas Stortelers en Patrick Hartemink hebben we uitstekende begeleiders.” De Tönnekes bestaat uit 22 leden en dat is, zeker in carnavalstermen, een prima aantal. “Iedereen is erg betrokken, juist omdat we met een relatief kleine groep zijn. We waren er in eerste instantie voor jongeren vanaf 15 jaar maar die leeftijd hebben we verhoogd naar 17 in verband met de alcoholwet. Daar zijn we heel streng op; onder de 18 jaar wordt er absoluut niet gedronken.”

Een damesgarde?
Als ze 22 jaar zijn, moeten ze de Tönnekes verlaten. En dan? “Het zou mooi en als we dan door kunnen stromen naar De Knunnekes. Voor de jongens is die mogelijkheid er, zij worden met open armen ontvangen maar De Knunnekes laten geen vrouwen toe. Misschien zien ze in dat dat niet meer van deze tijd is en komt er bijvoorbeeld een damesgarde. Wij willen in elk geval actief blijven in het carnavalsgebeuren. Vrouwelijke hoogheden bij De Knunnekes? Nee, dat hoeft voor ons niet. Het is goed zoals het is.” Hun eigen hoogheden zijn bijna gevangen. “Het wordt een fantastische avond, zaterdags voor carnaval na de mis. We zijn druk met de voorbereidingen en het wordt echt spectaculair!” aldus de jonge en enthousiaste voorzitters van de Tönnekes.

Meer berichten