De Adventbloazers Groenlo met geheel links Bert Arends. Foto: Theo Huijskes
De Adventbloazers Groenlo met geheel links Bert Arends. Foto: Theo Huijskes

Adventbloazers geven onderricht op Grolse basisscholen

'Een traditie die in de toekomst niet verloren mag gaan'

Door Theo Huijskes

GROENLO - De Adventbloazers Groenlo gaan op een vijftal basisscholen in Groenlo en Zwolle alternatieve muziekles verzorgen. Volgens woordvoerder Bert Arends heeft dit initiatief maar één bedoeling en dat is dat de door de bloazers in de praktijk gebrachte traditie voor de toekomst niet verloren mag gaan. "In onze ogen moet de jeugd in een zo'n vroeg mogelijk stadium kennismaken met deze Oost-Nederlandse traditie. En daarom zijn wij blij om een aantal basisscholen te mogen bezoeken."

Voor deze educatieve activiteit worden in de periode 13 november tot en met 23 november respectievelijk de basisscholen St. Ludgerus in Zwolle (13 november) en De Ni-je Veste Wheme (13 november), 't Palet (20 november), St. Willibrordus (21 november) en De Ni-je Veste Buitenschans (23 november) in Groenlo bezocht .

"Onze midwinterhoorngroep heeft, naast het blazen in de Adventtijd, mede tot doel om de jeugd bij dit traditionele streekgebeuren te betrekken. Het midwinterhoorn blazen was reeds opgenomen in het register van ons Cultureel Erfgoed. Daarnaast is sinds dit jaar ook het bouwen van de midwinterhoorn toegevoegd aan dit register", aldus Arends "Wij hopen met het geven van onze muzieklessen op de basisscholen kinderen dermate te interesseren dat zij deze traditie in de toekomst gaan voortzetten en dat van bouwen en blazen."

De huidige midwinterhoorngroep bestaat inmiddels uit acht personen, te weten ingezetenen van Groenlo, Ruurlo en Borculo. "Uiteraard zijn nieuwe blazers van harte welkom", geeft Arends aan. "Onze jongste blazer is pas 12 jaar, hetgeen betekent dat in onze groep de jeugd al vertegenwoordigd is."

Het midwinterhoornblazen is al een eeuwenoude traditie. Het komt heden ten dage met name voor in het Nedersaksische taalgebied. In deze regio is Twente op dat terrein de absolute koploper. Maar ook op tal van plaatsen in bijvoorbeeld Drenthe, op de Veluwe en in de Gelderse Achterhoek wordt er midwinterhoorn geblazen. Van de in totaal naar schatting 800 blazers, wonen er 350 en dus een groot deel in de provincie Gelderland. "En juist de jeugd kan zorgen dat dit aantal in de toekomst constant blijft en nog liever verder toeneemt", sluit Bert Arends af.

Meer berichten