Afbeelding

De strijd gaat door!

Algemeen

Update – MegamestvergisterGroenloNEE

Afgelopen week hebben wij de aangepaste vergunning voor de RMS Megamestvergister ontvangen met daaraan gekoppeld de antwoorden op alle ingediende zienswijzen.
Dat de vergunning er ging komen, dat is voor ons geen verrassing. Dit besluit was politiek gezien immers al eerder genomen en daarbij worden argumenten van bezorgde burgers nu eenmaal niet echt gehoord. Wat ons wel verraste, is dat er in totaal 14 zienswijzen uit verschillende hoeken zijn ingediend. Deze bezwaarschriften zijn afkomstig van particulieren, enkele milieu-organisaties en zelfs van een groot bedrijf op de Laarberg. Dit toont wel aan hoe breed gedragen de maatschappelijke onrust en bezorgdheid is.
De Omgevings Dienst Regio Nijmegen (ODRN) heeft ons bezwaarschrift op hun eigen kenmerkende, bureaucratische wijze beantwoord. We constateren dat bepaalde bezwaren gewoonweg niet werden beantwoord en ook dat men zich dikwijls verschuilt achter argumenten die voor ons burgers niet controleerbaar zijn. Kortom, het beeld dat wij al hadden van deze overheidsdienst, werd nogmaals bevestigd. Ze zijn niet bepaald competent om de technisch inhoudelijke argumenten in deze materie deskundig te weerleggen.
Wat wel opmerkelijk is, is dat er technische wijzigingen zijn aangebracht in het RMS plan. Door deze aanpassing zou de megamestfabriek nu ineens wél een deel van het eigen geproduceerde biogas verbruiken. Wellicht is deze aanpassing gedaan naar aanleiding van onze argumenten in de zienswijze ? Hierdoor wordt er nu een beetje minder oneigenlijk gebruik gemaakt van de subsidiepot.
Er is recentelijk een Europese uitspraak gedaan over de stikstofuitstoot. Dit is een belangrijke ontwikkeling die misschien ook grote gevolgen kan hebben voor het RMS project.
De Nederlandse richtlijnen van 'Programmatische Aanpak Stikstof' (PAS) werden getoetst door Europa. Op 7 november jl. is in deze uitspraak de PAS finaal onderuit gehaald. Dit zal op korte termijn vele consequenties hebben voor de landbouw, het wegverkeer en de industriële projecten in Nederland. Het RMS project zal veel stikstof uitstoten en valt daarom binnen dit kader en daar zal volgens onze inschatting opnieuw naar gekeken moeten worden.
Maar wij vrezen dat de machtige Gelderse landbouwlobby misschien toch weer ergens een achterdeurtje weet te vinden voor deze Europese uitspraak. Ons wantrouwen is groot en daarom gaan wij verder op het door ons uitgestippelde pad. Dit houdt in dat we nu de voorbereidingen aan het treffen zijn voor het opstellen van een beroepschrift tegen de vergunning. Wij kennen onze eigen grenzen en hebben daarom deskundigen benaderd die ons in het juridische vervolgtraject gaan bijstaan. Dit is echt specialistenwerk, samen met hen zullen we ook een advocaat gaan inhuren.
Onze eerste stap is dat wij in beroep gaan tegen de vergunning bij de rechtbank. Mocht dat niet toereikend zijn, dan ligt de weg open naar de Raad van State, die zullen we indien nodig zeker gaan bewandelen.
Mensen die ons in dit vervolgtraject willen steunen, kunnen contact met ons opnemen.
Laat u zich niets wijs maken, het al of niet doorgaan van dit onzalige megamestvergisterplan ligt nog helemaal open. Naast de voor ons positieve ontwikkeling met betrekking tot de PAS, zien wij nog voldoende andere argumenten om het RMS project te stoppen. We zijn ervan overtuigd dat de objectieve juridische instanties wél naar ons zullen luisteren.

Blijf ons steunen dan blijven wij voor uw en onze belangen strijden !


Facebook.com/megavergister
Twitter: @megavergister
Website: www.megamest
vergistergroenlonee.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant