In zijn schrijfkamer legt de Torenwachter de laatste hand aan zijn nieuwe bundel. Foto: Mark Ebbers
In zijn schrijfkamer legt de Torenwachter de laatste hand aan zijn nieuwe bundel. Foto: Mark Ebbers

Biebmoeders, dweilorkesten en meer opmerkelijke kijkjes

Algemeen

Torenwachter presenteert nieuwe bundel

Door Mark Ebbers

GROENLO - 'Bill David tuurde peinzend over de prairie'. Dat herinnert de man achter de Torenwachter zich als zijn eerste schrijfsel, met potlood opgeschreven in een kladblok. "Bill met twee ll's." Het was het begin van een leven met zijn grootste passie: schrijven. Hij deed het als hobbyist, als freelancer, maar het was nooit zijn hoofdberoep. Hij schreef als journalist, auteur van boeken voor kinderen en voor volwassenen, en als columnist. Dat laatste al meer dan een halve eeuw onder de naam Torenwachter, wekelijks in de Groenlose Gids. Van de Torenwachter verscheen in 1996 de bundel 'Verhalen op hoog niveau'. 22 jaar later - bij de Torenwachter past rust, geen moordend tempo - ziet de tweede bundel het levenslicht. 'Torenwachterstaal. Van biebmoeders tot dweilorkesten' is de volledige titel, zaterdag 24 november de officiële presentatie.

De Grollenaar nam de vaste plek in de krant en de schrijversnaam over van de oorspronkelijke Torenwachter. Die begon ergens midden jaren vijftig met zijn beschouwingen over Grolle. In 1966 werd hij opgevolgd door de tweede en huidige Torenwachter. Tot 1988 verscheen de column 'Kijkjes van de Grolse stadstoren' in de Geldersche Bode. Die krant ging in dat jaar op in de Groenlose Gids en daarmee van drukkerij Banning naar Emaus (redactie en drukkerij waren nog één bedrijf en zaten in één gebouw).
Ooit maakten verdrietige omstandigheden hem het schrijven enige tijd onmogelijk, maar buiten dat heeft de Torenwachter naar eigen zeggen nooit verzaakt. Naast de ijzeren regelmaat is naar zijn idee ook zijn stijl van schrijven in de kern altijd hetzelfde gebleven.
Naast de wekelijkse column schreef de Torenwachter, onder een andere naam, ook nog verschillende andere boeken. Af en toe in het dialect, maar meestal in het Nederlands. Ook de 'Kijkjes ...' schrijft hij in het Nederlands. "Het gaat wel over Groenlo. Maar dialect is een spreektaal, het is niet prettig om te schrijven of om te lezen."

Dertig nieuwe kijkjes
In de nieuwe bundel 'Torenwachterstaal' zijn zo'n veertig eerder verschenen columns opgenomen, vooral van de laatste vijf à zes jaar. Een selectiecriterium was of de stukken, eventueel na een enkele aanpassing, nog actueel zouden zijn. Daarnaast staan er ongeveer dertig nieuwe verhalen in de bundel. "Die zijn wat meer verhalend, terwijl de columns uit de krant was meer beschouwend op de actualiteit waren", aldus de schrijver.
Het manuscript is gelezen en goed bevonden door zijn gezin, dat in al die jaren helemaal gewend is geraakt aan een schrijvende echtgenoot en vader. "Mijn kinderen zijn groot geworden met het typische geluid van een typemachine."
De te verschijnen bundel is zeker geen afsluiting: de Torenwachter is van plan voorlopig gewoon door te gaan met zijn wekelijkse 'Kijkjes van de Grolse stadstoren'. "Want schrijven is het mooiste wat er is, zeker schrijven over Groenlo." Wat betreft schrijven over Groenlo schiet hem een voorval uit zijn middelbareschooltijd te binnen: "Als opstel schreef ik een verhaal over twee bandieten die Groenlo binnenkwamen. Daarin stond de zin: 'Met forse slagen doorkliefden zij het bijna rimpelloze water van de oude stadsgracht.' De docent geloofde niet dat ik het zelf had bedacht. 'Dat is vast plagiaat.' Hij heeft het nooit gecontroleerd, maar ik kreeg een onvoldoende. Daar heb ik altijd een lichte wrevel aan overgehouden."

Boekpresentatie
De presentatie van het nieuwe boek van de Torenwachter is op zaterdag 24 november bij De Stadsch Pomp op de Markt in Groenlo. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan burgemeester Bronsvoort. De middag begint om 15.00 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom. De toegang is gratis.
Daarna is 'Torenwachterstaal. Van biebmoeders tot dweilorkesten' verkrijgbaar in Groenlo bij de VVV, boekhandel Wiegerinck en bij Bruna.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant