De nieuwe imkers van Oost Gelre met rechtsonder gehurkt Robert Migchielsen. Foto: Ben Freriks/PR
De nieuwe imkers van Oost Gelre met rechtsonder gehurkt Robert Migchielsen. Foto: Ben Freriks/PR Foto: Ben Freriks/PR

Oost Gelre heeft 17 nieuwe gediplomeerde imkers

Algemeen

OOST GELRE - Maar liefst zeventien imkerdiploma’s zijn er vrijdagavond bij Overkamp in Vragender uitgereikt. De afdelingen Lichtenvoorde en Groenlo van Imkers Nederland zijn in februari gestart met de lessen. Eén van de cursisten is Grollenaar Robert Migchielsen die samen met zijn vrouw Rita de cursus volgde.

Door Kyra Broshuis

‘Praten met de bijen’
Migchielsen vertelt: “Tijdens de cursus is er naast het theoriegedeelte veel aandacht voor de praktijk. De cursus werd gegeven op het erf van Anton ten Brake. Hij heeft thuis twee grote bijenstallen met bijenkasten staan. Cursusleider Bob Kliest heeft een zeer praktische basiscursus imkeren voor beginners gegeven. Van februari tot november hebben we druk geoefend met het leren omgaan met de bijen. Of zoals Kliest het zelf omschrijft: ‘We gaan leren praten met de bijen’.”

Gestoken
Migchielsen is een echte natuurliefhebber én kenner maar heeft nog veel bij mogen leren. “Voor het eerst een echte bijenkast zelf open maken met ongeveer 30.000 levende bijen is een aparte ervaring. Helemaal als ze dan allemaal rustig blijven zitten. Als het niet goed gaat met een volk, geven de bijen dat soms aan en kun je het aan de buitenkant zien. Soms moet je de kast in om zelf te ontdekken wat er aan de hand is. Een spannend moment. Gelukkig komt het altijd goed, en ja, zo af en toe gestoken worden hoorde er natuurlijk bij.”

Van levensbelang
Er is tijdens de cursus niet alleen aandacht voor de bij en het leven in de kast, maar ook voor de planten en bloemen, die voor de bijen van levensbelang zijn. Welke plant heeft bijvoorbeeld veel of weinig stuifmeel en nectar? Als de bijen de vruchtbomen, struiken en bloemen bezoeken en de nectar of de stuifmeel komen halen bevruchten ze tegelijk de bomen, planten en bloemen. 80% van alles wat we om ons heen zien aan bloemen en fruit, is er dankzij de bijen. Tijdens de cursus hebben de imkers onder andere geleerd een veger te maken. Dat betekent dat er een nieuw bijenvolk wordt gemaakt. Men kan daarmee het aantal bijenvolken vermeerderen als men dat wil. Van één volk wordt dan een afsplitsing gemaakt, waardoor het tweede volk ontstaat. Tijdens de zomer hebben de cursisten hun zelfgemaakte veger mee naar huis genomen om ervoor te zorgen. Al het geleerde konden ze toen al in de praktijk brengen en oefenen. Aan het eind van de zomerperiode gingen de volkeren weer terug naar de cursusplek en werd er gekeken hoe de volken in de zomer waren verzorgd. Na het afleggen van het theorie-examen zijn alle cursisten geslaagd. Dit betekende dat zij allen een eigen bijenvolk mee naar huis konden nemen, zodat zij in het komende voorjaar daadwerkelijk met hun eigen bijen kunnen gaan imkeren.

Ook imker worden?
Bij voldoende aanmeldingen zal er in het komend jaar een nieuwe beginnerscursus imkeren worden gestart. De nieuwe cursus begint begin februari en eindigt begin november. Ook is er het komende jaar gelegenheid om een vervolgcursus te volgen. Geïnteresseerden die al een cursus imkeren voor beginners hebben gevolgd, kunnen zich dan verder ontwikkelen en zich gaan verdiepen in bijvoorbeeld bijenproducten zoals honingproductie, bijenwas en propolis, of de koninginnenteelt. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Rinie ten Have, e-mailadres: rinietenhave@hotmail.com Dit geldt voor zowel de beginnende cursus als de vervolgcursus.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant