Ferry Broshuis en burgemeester Annette Bronsvoort met het eerste exemplaar van 'Torenwachterstaal'.  Foto: Nick Oostendorp
Ferry Broshuis en burgemeester Annette Bronsvoort met het eerste exemplaar van 'Torenwachterstaal'. Foto: Nick Oostendorp

'Een column schrijven is gelijk krijgen terwijl je weet dat je het niet hebt'

De Torenwachter presenteert tweede bundel

Door Mark Ebbers

GROENLO - Zo'n vijftig belangstellenden hadden afgelopen zaterdagmiddag het zeer gure weer getrotseerd voor de presentatie van 'Torenwachterstaal. Van biebmoeders tot dweilorkesten', de tweede bundel van De Torenwachter, de wekelijkse columnist in de Groenlose Gids. Het boek bestaat deels uit eerder gepubliceerde - en soms bewerkte - columns en deels uit materiaal dat nooit eerder verscheen. De boekpresentatie vond plaats bij De Stadsch Pomp, op een steenworp van de Grolse stadstoren, waar zijn kijkjes geschreven schijnen te worden.

Het boek is een uitgave van Achterhoek Nieuws. Hoofdredacteur Gerwin Nijkamp vertelt dat hij, nadat hij zo'n zes jaar geleden ging werken voor onder andere de Groenlose Gids, al vrij snel ontdekte dat nogal wat Grollenaren ietwat chauvinistisch zijn: "Ik heb heel wat superlatieven leren kennen." Burgemeester Bronsvoort van Oost Gelre noemt de Torenwachter iemand die waakt over de stad. Het duurde na haar benoeming wel even voor ze erachter kwam wie achter de schrijversnaam schuilging. "Hij heeft zelfspot, humor, trots, kritiek op het gezag en hij verbindt historie en actualiteit", aldus een lovende burgemeester. "En hij gebruikt vergeetwoorden. Zoals 'deksels'. En het belangrijkste: uit zijn teksten spreekt de liefde voor Groenlo en zijn inwoners."
Ferry Broshuis - De Torenwachter - overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan de burgemeester. "Ik wou bijna zeggen: de burgemeester van Groenlo. Maar ik bedoel: de burgemeester van Oost Gelre", herstelt hij zich. Schrijven is zijn passie, het begon ooit met (het begin van) een cowboyboek met een potlood in een kladblok. "Als je een boek schrijft ben je alle machthebbers tegelijk", zegt hij. "Je kunt iedereen alles laten doen wat je wil. Een een column schrijven is gelijk krijgen terwijl je weet dat je het niet hebt."
De schrijver eindigt het officiële gedeelte van de middag met het voordragen van een van zijn columns. "Een positief verhaal over de gemeente." Na afloop is ook de burgemeester het daarmee eens.

Verkooppunten
'Torenwachterstaal. Van biebmoeders tot dweilorkesten' is te koop bij Boekhandel Wiegerink, Bruna en de VVV in Groenlo. De prijs is 12,95.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden