Zittend prins Ivo I en staand adjudant Mark van CV De Knunnekes tijdens de carnavalscampagne 2018-2019. Foto: PR CV De Knunnekes
Zittend prins Ivo I en staand adjudant Mark van CV De Knunnekes tijdens de carnavalscampagne 2018-2019. Foto: PR CV De Knunnekes

Ivo Thuinte en Mark Mink nieuwe carnavalsleiders van De Knunnekes

'Gas d'r op!' is het motto van de nieuwe hoogheden

Door: Theo Huijskes

GROENLO - Zij zien zichzelf als jonge honden, vrienden vanaf de basisschool, meer dan enthousiaste maatjes die bijzonder hongerig dan wel levenslustig zijn. Midden in het leven staande dertigers, die naast het zijn van ondernemers de gezelligheid hoog in het vaandel hebben staan. Anders gezegd er verschrikkelijk veel zin in hebben om als respectievelijk stadsprins en stadsadjudant tijdens de campagne 2018-2019 de Grolse carnavalsmeute te mogen aanvoeren. Wij hebben het hier over prins Ivo I (Thuinte) en adjudant Mark (Mink), zijnde het 56ste prinsenpaar van de Grolse carnavalsvereniging De Knunnekes. Onder het motto 'Gas d'r op!', werden beide rasechte carnavalisten zaterdagavond 1 december in een bomvol en tegelijkertijd kolkend carnavalshoes City Lido onthuld.


n verband met het plotselinge overlijden van Raad van Elf-lid Patrick Tilley en voormalig stadsprins Willie Oostendorp (1992) vond het prinsenbal ruim twee weken later plaats dan gepland. In het verlengde van deze droevige omstandigheden werd er aan het begin van de avond aan de beide overleden Knunnekes-carnavalisten een In Memoriam gewijd met een daverend applaus ter afsluiting. Daaraan voorafgaande voerde president Maarten Kooiker het woord. De 'tien' leden van de Raad van Elf stonden daarbij op één lijn met hun steek in de hand. Het licht van een witte lamp zorgde voor de symbolische aanwezigheid van het elfde, niet meer in hun midden zijnde maatje Patrick Tilley. 


Het nieuwe prinsenpaar met aan hun zijde Debbie Kraaijenvanger (partner van de prins) en Lotte Penterman (partner van de adjudant) viel een grootse, ovationele ontvangst ten deel. Ondanks dat Ivo Thuinte (33 jaar) geboren is in het Streekziekenhuis in Winterswijk en Mark Mink (34 jaar) op 11-jarige leeftijd met zijn ouders vanuit Montfoort naar Groenlo is verhuisd, hebben wij het hier over een tweetal voorbeeld-Grollenaren, die hun hart aan het vestingstadje hebben verpand. Is Ivo Thuinte (pa van Mees en Fijs) degene die met Warenhuis Post, mede als een soort eerbetoon aan zijn in 2016 overleden vader Bennie, een metamorfose en tegelijkertijd een aanwinst voor Groenlo heeft bewerkstelligd, Mark Mink (pa van Lev) is als ondernemer actief in de camperbranche.

Carnavalsbloed
Daarnaast hebben beide opperhoofden van het knotsgekke vijfde jaargetijde al van heel dichtbij mogen proeven van het carnavalsfestijn. Zo was Ivo's oudere broer Erik in 2008 adjudant aan de zijde van prins Martijn van Geemen en had Mark's vader Rob in 2001 de eer om adjudant te zijn aan de zijde van wijlen prins Tonnie Wallerbosch. Het kleurrijke carnavalsbloed stroomt derhalve bij beide families in omvangrijke mate door de aderen. Daar komt nog eens bij dat zowel de prins als de adjudant onderdeel uitmaken van de carnavaleske vriendengroep DMG ('De Maffe Grolsen'), een afkorting die door president Maarten Kooiker tijdens de carnavalsperiode wordt uitgelegd als 'De Mooie Gekken'.

"Maar of wij nu te maken hebben met Maffe Grolsen of met Mooie Gekken, voor ons geldt de komende campagne maar één motto: 'Gas d'r op!' oftewel altijd doorgaan en nooit verslappen. Wij zijn in ieder geval supertrots dat wij deze keer leiding mogen geven aan dit prachtige volksfeest. Wij gaan er helemaal voor", aldus het 56ste prinsenpaar van de Grolse Knunnekes in koor.

Onthulling
De spectaculaire, door de technische commissie onder leiding van voorzitter Maurice Gelinck en toneelmeester Dennis Papen, in elkaar gezette en uitgevoerde onthulling vond in een Western stijl plaats. Hiervoor waren een serie bandieten ingehuurd, die met de daarbij ten gehore gebrachte, tevens stemming makende muziek, in eerste instantie een post- dan wel geldkoets overvielen en uiteindelijk een vooraanstaande, in dit geval de Grolse 'Wilhelmina' bank. Het uiteindelijke doelwit in deze nog van ouderwetse loketten voorziene bank betrof een tweetal kluizen, die vervolgens onder het oog van de honderden belangstellenden in de theaterzaal van City Lido met dynamiet werden opgeblazen. Uit beide kluizen kwamen de beide nieuwe carnavalsleiders tevoorschijn. Dit laatste ging gepaard met een zee van bankbiljetten ter waarde van 'elf' euro, met daarop het hoofd van Peter Nales, penningmeester van CV De Knunnekes. Dit laatste in plaats van de gebruikelijke confetti.

Hoogtepunten
Zaterdagavond werd er uiteraard ook afscheid genomen van het 55ste (Jubileum) Prinsenpaar van CV De Knunnekes, bestaande uit prins Henk-Jan I (ten Brincke) en adjudant Maurice (Gelinck), die onder het motto 'Neet tegenan te brouwen' een jaar lang met onvoorstelbare dadendrang het Grolse carnaval breeduit hebben uitgedragen. Beide toppers van het afgelopen jubileumjaar werden opgenomen in de Prinsen- en Eregarde van De Knunnekes, die deze campagne onder leiding staat van de beide hoogheden uit 2016: prins Michaël I (Lammers) en adjudant Christof (Elsinghorst). En de beide heren, mede aan het destijds gehanteerde motto kennende, zal dat weer bijzonder 'eigenwies knapp'n' worden.

De verdere belangrijkste hoogtepunten tijdens de carnavalscampagne 2018-2019 zijn: 10, 11, 12, 13, 18 en 19 januari: Pronkzittingen in carnavalshoes City Lido; 24 februari: Dameszitting in carnavalshoes City Lido en 1, 2, 3, 4, en 5 maart: Carnaval 2019 in geheel Groenlo.

Meer berichten