De derby Grol - VIOS B. is na bijna 20 jaar weer terug

Sander Hoopman, trainer van SV Grol. Foto: PR
Sander Hoopman, trainer van SV Grol. Foto: PR

Zaterdagavond om 19.00 uur op het sportpark Den Elshof

Door Theo Huijskes

GROENLO - Hoewel het vanzelfsprekend niet mag worden vergeleken met 'Dé derby der derby's' Grol - Longa '30 en derhalve niet het etiket mag dragen met daarop de vermelding 'Dé derby van het Oosten', kijken velen, en dat met name in het drieduizend zielen tellende Beltrum, uit naar de ontmoeting Grol - VIOS B., die voor aanstaande zaterdagavond op het programma staat. Daarmee is het na een periode van circa twintig jaar dat het publiek dit voetbalgevecht weer voorgeschoteld krijgt. Het is namelijk zo ongeveer rond de eeuwwisseling geweest dat beide kemphanen voor het laatst in competitieverband tegenover elkaar stonden.

Aan de duels tegen Grol bewaart met name VIOS B. goede herinneringen. Een en ander in het bijzonder aan de wedstrijden in het seizoen 1997-1998. Werd er in dat voetbaljaar thuis op het sportpark De Sonders in Beltrum met 5-3 van Grol gewonnen, de uitwedstrijd op het sportpark Den Elshof in Groenlo leverde een verdienstelijk 2-2 gelijkspel op. Dat resultaat inspireerde de regionale dagbladpers om 'the day after' in de kranten te koppen met de tekst "En weer wonnen de 'stadsen' niet van de 'boeren" om daar ook nog eens haarfijn aan toe te voegen dat de Grolploeg een koekje van eigen deeg had gekregen na een ludieke, maar wel provocerende tocht per boerenwagen door het kerkdorp Beltrum. Of dat allemaal nog niet genoeg was, moest de Grolploeg op neutraal terrein, in dit geval op het hoofdveld van Longa '30 in Lichtenvoorde, bovendien een 3-1 nederlaag incasseren in een beslissingsduel tegen hetzelfde VIOS B. om de eerste periodetitel in de vierde klasse C van de KNVB. Een klasse waarin toen overigens ook ploegen als WVC Winterswijk, RKZVC Zieuwent, Sp. Neede en Sp. Eibergen als tegenstander fungeerden. In dat seizoen werd Grol getraind door Henk Veldhuis uit Haaksbergen en VIOS B. door Bert Izaks uit Neede. Opvallende spelers waren in dat voetbaljaar onder anderen Erik Baten en Roy Tammel bij VIOS B. en Michel Hoffman en Jan-Marc Bosman bij Grol.

Terug naar de situatie anno 2018. Hoe staan beide ploegen er momenteel voor in de derde klasse C van de KNVB en wat zijn de verwachtingen voor de komende voetbalclash. Er zijn inmiddels tien wedstrijden gespeeld. Grol wist in de eerste zes wedstrijden maar liefst 16 punten te verzamelen, maar kwam in de daarna volgende vier wedstrijden tot slechts 1 wedstrijdpunt. Dit vanwege drie te incasseren nederlagen tegen respectievelijk Ruurlo, VDZ en Doetinchem en een gelijkspel tegen SML. De score na tien wedstrijden is een tegenvallende vierde plaats op de ranglijst met 17 punten. VIOS B. is na het verlies van afgelopen zondag tegen MASV gezakt naar de twaalfde plaats op de ranglijst met 9 punten uit 10 wedstrijden.

Grol is het aan haar stand verplicht - zeker na de dramatische resultaten in de laatste vier wedstrijden - om VIOS B. op een nederlaag te trakteren. Echter, de Beltrummenaren zullen tot op het bot gemotiveerd zijn om het voetbalbolwerk uit het naburige vestingstadje Grolle te declasseren. De wedstrijd leeft enorm in Beltrum en dat niet alleen bij de spelersgroep, maar bij veel inwoners van jong tot oud. Dit was reeds het geval vanaf het moment dat de selectie van trainer Manfred Graven aan het eind van het vorige seizoen via de nacompetitie promotie wist af te dwingen. Niet eens zozeer het feit dat de dorpsclub voor de eerste maal in haar bestaan promoveerde naar de derde klasse van de KNVB, maar veel meer het gegeven dat men in competitieverband weer tegen Grol kwam te spelen voerde tijdens de feestvreugde de boventoon. Hoe het ook zij, Grol - VIOS B. en in de tweede helft van de competitie VIOS B. - Grol zijn vanwege de hiervoor geschetste invalshoeken bijzondere ontmoetingen, die de ongetwijfeld vele toeschouwers hopelijk een waar voetbalspektakel bieden. Het zijn in eerste instantie de trainers Sander Hoopman van Grol en Manfred Graven van VIOS B., die voor een speelplan moeten zorgen, waarna het de 22 spelers zijn die het een en ander op een succesvolle wijze moeten uitvoeren.

Meer berichten