In Zwolle wordt gebouwd op plan Wellink. Foto: Kyra Broshuis
In Zwolle wordt gebouwd op plan Wellink. Foto: Kyra Broshuis

Meer woningen in de kleine kernen

OOST GELRE - De gemeente Oost Gelre wil de leefbaarheid in de kleine kernen optimaliseren. Wonen is daarbij een heel belangrijk thema, zo zegt wethouder Jos Hoenderboom. “Wij zijn als college ontzettend blij met de afspraken die we nu hebben gemaakt met de Dorpsbelangenorganisaties. We gaan nu echt plannen uit de Leefbaarheidsvisie Kleine Kernen ten uitvoer brengen.”

Door Kyra Broshuis

Er is op dit moment te weinig woonruimte voor jongeren en daardoor trekken ze weg, zo blijkt uit de visie. Ook hebben ouderen te weinig mogelijkheden om kleiner te gaan wonen en dat belemmert natuurlijk de doorstroming. “We hebben, om nu echt aan de slag te kunnen, twee programmamanagers aangesteld. Het is belangrijk dat we intern de zaken goed op orde hebben; dan kunnen we efficiënt werken aan woningbouw in de kleine kernen.”

Vragender, Lievelde en Mariënvelde gaan voor
Wethouder Bart Porskamp legt uit dat er al verschillende lopende initiatieven zijn. “Dat zijn plan Wellink in Zwolle en het plan van de Boerenbond in Zieuwent. De komende raadsvergadering staat het plan Welkoop op de agenda, dus we zijn al goed op weg. Het is mooi dat er initiatieven uit de kernen zelf komen, dat zien we graag. We willen bouwmogelijkheden in alle kernen creëren. Daarom is het zo belangrijk dat we intensief samenwerken met de dorpsbelangenorganisaties; zij zijn de oren en ogen in de kernen.” Het college zegt dat de aangekondigde vergrijzing een paar jaar is doorgeschoven. “De krimp treedt dus wat later in werking. We gaan per kern de behoefte aan woningen in beeld brengen. De visie is een gezamenlijk plan voor alle kernen. Het is zo dat Vragender, Lievelde en Mariënvelde nu de grootste prioriteit hebben, daar gaan we mee beginnen”, aldus Hoenderboom.

Omhoog bijstellen
Tot 2025 mogen er, volgens de regionale afspraken, nog 250 woningen worden gebouwd in Oost Gelre, maar Porskamp wil graag nieuwe afspraken maken. “Er zijn gewoon meer huizen nodig in de Achterhoek en ook in onze gemeente. Ik heb goede hoop dat het aantal omhoog gaat.”

Meer berichten