Columns

Kijkjes van de Grolse stadstoren | Groenlo een tweede Amsterdam?

De Torenwachter: wordt Groenlo nu een tweede Amsterdam?

Ik keek deze week wel op toen ik een artikel las over ons stadsmuseum dat 'Museum 1627' gaat heten, beste Grollenaren. Dat zijn opzienbarende plannen! Ik wist het helemaal niet, maar het stadsmuseum is te klein; het kan de stroom van mensen niet goed meer ontvangen. En dan hebben we het over een kleine vierduizend bezoekers op jaarbasis. In het nieuwe 'Museum 1627' -dat is toch een raar woord van volgens mij een 'nieuw' museum dat over heel vroeger gaat - verwachten ze straks 15.000 bezoekers. Dat is even andere koek. Het zijn in het oog springende plannen. U zult het hebben gelezen: de oude Calixtuskerk gaat dienstdoen als Museum 1627 met daarbij de pittige mededeling dat het gaat om het andere verhaal. De 16e en 17e eeuw hebben hier een ander karakter dan dat van Holland, las ik. Ander verhaal, dat stáát!

De investering kost een miljoen en ik begreep dat er afscheid wordt genomen van het klank- en lichtspel in de kerk, dat toch wat minder succesvol is geweest dan experts hadden voorspeld. Opzienbarend vond ik het bericht dat er boven de twee zijbeuken extra verdiepingen komen voor tentoonstellingsruimten. Dat het duidelijk is: een verdieping is eigenlijk een verhoging, je gaat in tegenstelling tot wat het woord 'verdieping' aangeeft niet naar beneden, maar naar boven. Taal is ingewikkeld. Er komt dus een plafond in de kerk, of dat mooi is waag ik te betwijfelen. Of de theologen onder jullie er wellicht ook moeite mee hebben dat het zicht op de hemel door dat plafond wordt beperkt, onttrekt zich aan mijn waarneming.

Wat ik wel signaleer is een enorme dadendrang en een rotsvast geloof in de toekomst van het verleden bij de besturen van het Stadsmuseum en de oude Calixtuskerk. Meestal leiden museumbesturen en zo een wat teruggetrokken bestaan; zij doen ongetwijfeld veel maar dat is vaak niet te zien. Groenlo pakt het dus anders aan; er is verdorie dadendrang! Er is geloof in de toekomst en we zullen en passant dat Holland even laten weten dat we hier het andere verhaal hebben. Met hetzelfde verhaal lukt het trouwens ook niet.

Chapeau! En dan krijgen we hier straks 15.000 bezoekers per jaar voor het museum 1627. Asjeblieft. Dus helemaal niet van: daar komen toevallig een paar toeristen aan. Helemaal niet, het wordt een blijvende stroom van bezoekers die dagelijks onze veste aandoen. Je moet daar ook bij bedenken dat het toerisme in de Achterhoek sowieso al in de lift zit.

Het worden dus misschien ook gouden tijden voor onze ondernemers als de plannen slagen. Je kunt natuurlijk niet de hele dag in het museum zitten of op die verdieping. Er moet eveneens op andere wijze ontspannen worden en dat kan in dit stadje. Ik zie nu al ondernemers zitten te popelen om aan te haken bij de nieuwe plannen

En dat hebben we uiteindelijk toch allemaal te danken aan de mensen die ooit begonnen met de Slag om Grolle en alles wat daarbij hoort. Dat het nog zulke vormen zou aannemen als nu wordt verwacht, had ik zelf ook niet gedacht. Ja, ik wist het eigenlijk wel; hij wel, die Torenwachter!

Zou het nog ooit zover komen, beste Grollenaren, dat we net als in Amsterdam, last krijgen van een te groot aantal bezoekers? Dat er een steeds maar aanzwellend leger van toeristen naar hier komt en dat we dan zelf geen kant meer op kunnen. Zou het nog zover komen dat we Grolle weer op slot doen?

Laten we voorlopig blij zijn dat er veel plannen zijn.


Torenwachter

Meer berichten