Foto:
Columns

Frank Zand | Het nulde kaarsje

Vooral in deze tijd is het altijd gezellig (daar is geloof ik geen Engels woord voor, gelukkig) om met een groepje binnen te zitten. Met hapjes, drankjes (Lichtenvoordse koffie en Groenlo's bier) en gespreksonderwerpen terwijl buiten de wereld verder draait.

Buiten, waar het klimaat verandert, de maatschappij polariseert en lelijke mensen als Johan Derksen, Klaas Dijkhof, Sylvana Simons (die valt van de buitenkant nog wel mee trouwens) en Emiel Ratelband geluiden maken. Buiten, waar dichterbij kerstmarkten lelijke namen hebben als X-mas Experience en Let it Snow. Fuck off. Kasmissen belaeving en Laot ut sneeuw'n heet dat. Of in elk geval Kerstbeleving of Laat het sneeuwen.

Wij keken in analoge fotoalbums waarin ouders ooit waren begonnen en die ophielden voor de laatste pagina, vanaf het moment dat de fotorolletjes uitstierven.
Ik zag een foto waarop wij, voor een winkel die er toen nog was, tussen een Piet met een zwart geschminkt gezicht en een lelieblanke hals en een Sinterklaas met een bril stonden. En er was een foto van een of andere kippenactie bij Grol-Longa, een echte derby van jaren geleden.

Er waren al opvallend veel foto's met inmiddels dode mensen erop. Min of meer bekenden. Onbekenden in de grote wereld en soms zelfs ook al behoorlijk vergeten in onze wereld.

We hadden het ook over BDN'ers van het afgelopen jaar. Dat hoort ook bij de tijd van de jaaroverzichten. Ik weet het, we zijn nog iets te vroeg, maar de jaarboeken moeten commercieel gezien eigenlijk voor Sinterklaas al in de winkel liggen. In december doodgaan is vaak te laat.
Dokter Van der Ploeg en dokter Lansberg zijn beiden kort achter mekaar overleden. Wie A zegt, moet ook B zeggen. Dat zei iemand anders in het gezelschap, ik niet. Die serie was niet eens zo slecht voor een NL-comedy (!) trouwens.

Met gedempte adventsverlichting was het zelfs op een IKEA-bank gezellig. Ingvar Kamprad, oprichter, trouwens ook het afgelopen jaar heengegaan. Waarheen? Weet ik niet. Er reageerde laatst een of andere dominee op een stukje van mij, die weet het vast wel.

En toen we eenmaal in een echt weemoedige - door alcohol aangewakkerde - stemming waren, maakten we lijstjes voor de Top 2000. We stuurden ze in en kwamen er binnen een uur achter dat we een heleboel moois vergeten waren. Zoals Zombie. In your heèead ... Dolores ging helaas ook dood dit jaar. Meestal stijg je dan wel in die lijst. Hoewel januari wat vroeg in het jaar is, dan is de rouwpiek in de stemweek al weer een beetje over.

Een heleboel vergeten in je lijstje, dat is bij dit stukje nauwelijks het geval. Bovendien zijn er de komende weken nog verschillende kaarsjes als herkansing aan te steken.

Meer berichten