De winnaars: boven vlnr Emily de Hollander, Jip Oostendorp en Eva Hoog Antink. Onder Romaissae Taouil en Roos Hulshof. Foto: Kyra Broshuis
De winnaars: boven vlnr Emily de Hollander, Jip Oostendorp en Eva Hoog Antink. Onder Romaissae Taouil en Roos Hulshof. Foto: Kyra Broshuis

Leerlingen Marianum winnen 'Tech Your School'

GROENLO - Jip Oostendorp, Emily de Hollander, Eva Hoog Antink, Romaissae Taouil en Roos Hulshof, allemaal 14 jaar en allemaal uit 3 havo, hebben maandag de eerste prijs gewonnen bij Saxion Hogeschool in Enschede. Van de 120 deelnemers kwam deze groep van Marianum met de beste oplossing voor een technisch probleem.

Door Kyra Broshuis

Te weinig zitplekken
Dat probleem moesten ze zelf omschrijven én oplossen. Het vijftal koos voor een vraagstuk waar ze zelf regelmatig tegenaan lopen. “In de pauzes zijn er te weinig zitplekken in onze school. Alles zit vol en in de gangen zitten de leerlingen op de grond. We hebben daarom bedacht dat er klapbanken in de gangen moeten komen”, vertellen ze. In eerste instantie wilden ze zitplaatsen creëren in de kelder maar dat bleek niet mogelijk. “Onze conciërge heeft ons uitgelegd dat dat niet kan omdat de kelder geen gezonde leefomgeving is. We zijn toen met het idee voor klapbanken in de gangen aan de slag gegaan. Ook hebben we bedacht dat de vensterbanken aangepast moet worden zodat je daar ook op kunt zitten.”

Een compleet verhaal
Maandag trokken de scholieren naar Enschede, naar de Saxion Hogeschool, waar ze een pitch moesten voorbereiden. “We hebben vervolgens ons idee gepresenteerd bij de jury. We moesten met een compleet verhaal komen, dus inclusief de technische mogelijkheden en de financiële haalbaarheid.” Dat ze zouden winnen, was niet in hen opgekomen. “Totaal niet, we dachten: hier horen we nooit meer iets van, maar de jury vond ons idee geweldig.” De prijs is, naast natuurlijk 'eeuwige roem', een twee uur durende Lego Workshop die normaal gesproken aan bedrijven wordt aangeboden. Roos, Romaissae, Eva, Emily en Jip zullen binnenkort hun idee presenteren aan de directie van Marianum. “We hebben ook beschreven hoe het maken van de banken ingepast kan worden in het lesprogramma. En in de kelder staan nog materialen die we goed kunnen gebruiken, zo blijft het betaalbaar. De rest van het geld willen we binnenhalen door het organiseren van bijvoorbeeld een concert.” Marianumleerlingen kunnen dus alvast uitkijken naar volop zitruimte in de pauzes. “Nou, we hebben we dan wel de eerste prijs gewonnen maar dat betekent nog niet dat de directie groen licht geeft voor ons idee. We zijn heel benieuwd!” zo besluiten de vijf winnaars.

Meer berichten