Johan Kuipers komt graag in contact met gelijkgestemden. Foto: Barbara Pavinati
Johan Kuipers komt graag in contact met gelijkgestemden. Foto: Barbara Pavinati

Johan Kuipers zoekt werkzoekende 50-plussers

'Samen sta je sterk!'

Door Barbara Pavinati


LICHTENVOORDE- De kansen van de hoger opgeleide 50- plusser op de arbeidsmarkt vergroten en deze zelf daarbij de handen uit de mouwen laten steken. Dat is de missie van Johan Kuipers, kwartiermaker bij 50Payroll in de regio De Liemers, Achterhoek en Twente. Johan: "Ik wil mensen om mij heen hebben die er wat van willen maken en niet achter de geraniums op de vensterbank willen wegkwijnen."

50Payroll is onderdeel van De Mens Werkt Groep (DMG) die in 2000 opgericht is door Alexander Steegh. De laatste acht jaar ligt hun focus op de 50-plusser arbeidsmarkt. DMG biedt een zestal programma's waarvan er drie commercieel zijn en zich richten op het bedrijfsleven. Drie andere programma's zijn maatschappelijk georiënteerd en richten zich op (regionale) overheidsorganisaties, waaronder met name gemeenten en Werkgeversservicepunt (WSP). 50Payroll valt onder de maatschappelijke programma's en is de enige kosteloze.

Vooroordelen
50Payroll is in het leven geroepen onder andere om de vooroordelen over de leeftijd weg te nemen. Vooroordelen die leven zijn bijvoorbeeld dat 50-plussers zich vaker ziek melden of moeilijker kneedbaar zijn. Johan zegt daarover: "Als je ouder bent, weet je veel meer en schat je anders in. Is het ziekte of fake je ziekte? Een oudere zal zich vaak minder snel ziek melden dan een jongere. Doordat de oudere meer levenservaring heeft, maakt hij soms andere en betere keuzes dan een jongere. Steeds vaker is een jongere de leidinggevende en ziet dat dan als niet goed kneedbaar."

Wel de lusten, niet de lasten
Om allerlei redenen komen goed opgeleide 50-plussers niet aan het werk. Denk daarbij aan: WW-gerechtigden, bijstandsgerechtigden, niet-uitkeringsgerechtigden, zzp-ers met een lage omzet, zij- en herintreders, boventalligen zonder outplacement-ondersteuning. Deze mensen kunnen zich melden via Johan bij 50Payroll onder de volgende voorwaarden: 50 jaar of ouder, goed opgeleid of ervaren voor de functie die je ambieert, netjes en beleefd zijn, ambitieus en naar buiten gericht zijn.

Als je je na een kennismaking besluit aan te sluiten, word je Interim Partner bij 50Payroll en krijg je een persoonlijke webpagina op hun site, visitekaartjes en uitnodigingen om samen bedrijven te benaderen, deelname in het netwerk, deelname in de sociale media en eens per zeven weken een deelname aan een regionale bijeenkomst. Johan: "Als Interim Partner ga je werkgevers benaderen om bijvoorbeeld bepaalde klussen die zijn blijven liggen, op te pakken. De klus is minimaal vier uur in de week en duurt minimaal drie maanden. De werkgever heeft wel de lusten van een werknemer, maar niet de lasten. Flexpay is namelijk de juridische werkgever die zorgt voor salaris en dergelijke. Ook is er een eigen arbodienst en wordt de NBBU CAO gevolgd. Daarnaast is er pensioenopbouw via STIPP-NBBU cao."

Samen sta je sterk!
Johan wil graag gelijkgestemde mensen om zich heen verzamelen om 50Payroll in het oosten van het land van de grond te krijgen. Johan: "Dan kunnen we regelmatig samenkomen om zo te brainstormen en op ideeën te komen. Samen sta je sterk! In de toekomst kunnen wij het UWV, gemeenten, waterschappen etcetera benaderen voor een samenwerking. Werkgevers kunnen zich ook bij mij melden." Contact met Johan kan via e-mail j.kuipers@dmwgroep.nl of telefonisch 06-2162 2587.


Schrijfcafé Lichtenvoorde
in teken van korte verhalen

LICHTENVOORDE - Op maandagavond 17 december vindt de vierde aflevering van het Schrijfcafé in de Bibliotheek Lichtenvoorde plaats. Het bibliotheekgebouw aan de Dijkstraat opent van 19.30 -21.30 uur de deuren voor een avond over korte verhalen. Woordenkunstenaar Barbara Pavinati van Rabarbara leidt de bijeenkomst weer in.

Dit keer wordt tijdens het Schrijfcafé aandacht besteed aan korte verhalen. Barbara legt graag uit wat de bedoeling is: "Lees dat korte verhaal voor dat u raakt. Het mag zelfgeschreven zijn, maar hoeft niet. Wat spreekt u aan in dit verhaal? Wat doen de woorden met u? Misschien inspireren alle verhalen die u hoort u wel tot een nieuw verhaal. Uiteraard mag u dat gaan opschrijven!" Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis. Aanmelden kan via www.oostachterhoek.nl/schrijfcafe.

Schrijfcafé
Tijdens het Schrijfcafé wordt op informele wijze gepraat over schrijven en alles wat daarbij komt kijken. Onder het genot van koffie of thee wisselen de deelnemers gedachten en ideeën uit over zelf meegebrachte teksten, al dan niet zelfgeschreven. Schrijfervaring is absoluut niet nodig. Rabarbara trapt elk samenzijn af met een inbreng van eigen pen.

De bijeenkomsten in 2018 en 2019 worden samengevat onder de titel 'de opmars van het schrijven' en zijn op verschillende maandagavonden van 19.30 uur – 21.30 uur. Aanmelden voor alle bijeenkomsten is mogelijk, maar aan een specifieke avond deelnemen behoort ook tot de mogelijkheden. Deelname is gratis, maar aanmelden wordt zeer op prijs gesteld. Aanmelden en meer info: www.oostachterhoek.nl/schrijfcafe.

Meer berichten