Afbeelding

Kijkjes van de Grolse stadstoren | Een binnenstad om van te smullen

Algemeen

De Torenwachter: we krijgen een binnenstad om van te smullen

Je ontkomt zo bijna aan het eind van het jaar niet aan een terugblik, beste Grollenaren. Laat ik me tot één onderwerp beperken. Jarenlang heeft de toestand van de binnenstad ons hoofdbrekens gekost. Ik voeg er overigens meteen aan toe, dat je dat ook weer niet al te theatraal moet opvatten. Het is niet zo dat bijna elke Grollenaar troosteloos in zijn of haar binnenstad half verdoofd van ellende ronddwaalde en dat de tranen steeds opnieuw opwelden omdat we niet wisten hoe het verder moest met de dreigende teloorgang van dit zo karakteristiek stukje Achterhoek, Nederland, Europa of de wereld. Doorhalen wat niet van toepassing is.

Maar het heeft ons toch een hele tijd niet meegezeten. Algemene trends als te veel winkels voor een krimpend consumentengebied omdat grotere steden aantrekkingskracht hebben door de grotere mobiliteit van de mensen, werkten tegen. En natuurlijk hadden en hebben we last van (sommigen ook gemak) het digitale winkelen en de alsmaar aan en af zoevende besteldiensten. Het is alweer een hele tijd geleden dat de gemeente besloot om het winkelgebied hier te verkleinen: de beroemde Halter-constructie. Tussen ruwweg de Wheme en het eind van de Beltrumsestraat moest het winkelgebied worden samengebald om zo een krachtige en compacte uitstraling te realiseren en tevens het aantal winkels te beperken, want er was sprake van een te groot aanbod op dit gebied.

Het zal in de rapporten natuurlijk veel intelligenter, veel wetenschappelijker en ook veel beter zijn opgeschreven, maar grosso modo komt het toch wel ongeveer neer op datgene wat ik net schreef.

Maar dwars tegen alle sombere verwachtingen in gaat het gelukkig toch steeds beter met onze binnenstad. Als een patiënt die ondanks de treurige verwachtingen van de specialisten blaakt van gezondheid. Er is de laatste jaren echt veel gerealiseerd, het ziet er fraai uit en wat ik ook zo mooi vind is dat er steeds meer woningen komen in de binnenstad.

Nu wil ik me niet op de borst kloppen - dat is ook wel zo ongeveer het laatste wat jij zou moeten doen, Torenwachter - maar ik heb in deze stukjes al vaak gewezen op de noodzaak meer woningen in het centrum te bouwen. Dat brengt leven in de brouwerij en je ziet nog eens ergens verdwaald kleine fietsjes liggen in plaats van alleen maar met plastic tassen beladen consumenten, die bijna wanhopig zoeken naar hun voitures.

Groenlo is een stadje met een van oorsprong zeer compacte bebouwing, met nauwe straatjes waar de muziek ook zo lekker blijft hangen en niet wordt weggeblazen over troosteloze vlaktes. En je ziet af en toe dat die oude situatie weer tot leven wordt gewekt, zoals bij het Europlein of Europaplein. Mooie markante bebouwing en dat is zelfs gebeurd in een deel van het Heydenrijck, wat een heidens karwei moet zijn geweest. En als je het centrum binnenkomt dan is het toch waarachtig een lust voor het oog geworden. Nee, je kunt altijd wel een hoop commentaar hebben, maar al die mensen en organisaties die daarvoor gezorgd hebben verdienen een woord van dank. Dat past ook wel een beetje bij het eind van het jaar; volgend jaar gaan we weer gewoon kankeren in de geest van: ik snappe neet dat ze ... en ze bunt hier neet wies.

Er kan nog heel wat verbeterd worden, maar dat is natuurlijk altijd zo in zo'n stadje als het onze. Je mag denk ik wel zeggen dat de zorgelijke patiënt het toch maar mooi heeft overleefd.

Zo, nu is het wel weer genoeg geweest.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant