De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Oost Gelre werd druk bezocht. Foto: Kyra Broshuis
De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Oost Gelre werd druk bezocht. Foto: Kyra Broshuis

Burgemeester Bronsvoort: 'Dit is het jaar van de verandering'

Algemeen

OOST GELRE - Tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie van de gemeente Oost Gelre heeft burgemeester Bronsvoort verteld dat 2019 vooral het jaar van de verandering moet zijn. De burgemeester begint haar toespraak, zoals elk jaar, met het nieuwe inwonersaantal van de gemeente.

Door Kyra Broshuis

29.696 inwoners
“We zijn per saldo met 24 inwoners gegroeid. Onze gemeente telt op 1 januari 2019 29.696 inwoners. Tegen alle nieuwe inwoners – en zeker ook tegen de mensen die vanwege onveilige situaties in eigen land hier naartoe gevlucht zijn en een huis in onze gemeente hebben gevonden - zeg ik graag: hartelijk welkom in onze mooie gemeente Oost Gelre. Ik hoop dat u zich hier snel thuis zult voelen en volop mee kunt doen”, aldus de burgemeester.

Energietransitie en klimaatadaptatie
Het thema van de nieuwjaarstoespraak is verandering, zo blijkt uit haar toespraak: “In de uitnodiging voor de nieuwjaarsreceptie heb ik dit het jaar van de verandering genoemd. We gaan het komende jaar weer heel veel doen. U hebt veel plannen en dat geldt ook voor het nieuwe college en de nieuwe gemeenteraad. Een Integraal Educatief Kind Centrum in Lichtenvoorde; het faciliteren van het bouwen naar behoefte, voor jong en oud; de markt is in beweging, er is behoefte, het moet nu gebeuren! Een Programma Kleine Kernen, met het beschikbaar hebben van bouwkavels in alle kernen; de aandacht voor mensen in de bijstand en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt; Geef Lichtenvoorde Kleur (de Bonifatiushof en de Nieuwmarkt), en de plannen om ondermijning tegen te gaan. Maar veruit de grootste verandering gaan we meemaken met de energietransitie en klimaatadaptatie. Het klimaat verandert. Dit gaat snel en met grote gevolgen. Wij merken de gevolgen al maar onze kinderen en kleinkinderen zullen hiervan nog meer gevolgen ondervinden als we ons leven niet veranderen. De ambities op het terrein van energietransitie zijn hoog, de urgentie ook. Wij hebben die ambitie ook, de Achterhoek, Oost Gelre, in 2030 energieneutraal!"

Veranderen is niet eenvoudig
"Een enthousiaste voorhoede heeft al goede voorbeelden opgeleverd: onze Energiecoöperaties Zonnig Zieuwent, Groenkracht Groenlo, Duurzaam Vragender en Keizonnig Lichtenvoorde; niet te vergeten de Stichting Energiek waardoor met het warme water van de biogascentrale het zwembad, de Antoniushove en het gemeentehuis kunnen worden verwarmd. Hele mooie initiatieven, maar het is niet genoeg. Er is veel meer nodig.” Burgemeester Bronsvoort vertelt dat veranderen niet eenvoudig is: “We weten allemaal hoe lastig het is om te veranderen. Hoe we geneigd zijn vast te houden aan de dingen die we kennen, dingen die comfortabel voor ons zijn. Hoe gemakkelijk het is om ergens tegen te zijn, koplopers of dwarsdenkers niet serieus te nemen en te reageren met 'ja maar', of om niets te doen. We willen in Oost Gelre veranderen, in 2030 willen we zoals gezegd energieneutraal zijn. Onze plannen gaan niet iets opleveren als we op dezelfde manier door blijven gaan. We moeten ook zelf veranderen. Ik moet veranderen. Doet u mee?”.

De Timp, een prachtig voorbeeld
Een lichtend voorbeeld van een goed bezig zijn is ondernemer Luuk Domhof, mede-eigenaar van De Timp uit Zieuwent. Hij is door de gemeente gevraagd om zijn verhaal te vertellen. De Timp staat bekend om het duurzaam ondernemen. Zo is het bedrijf onder andere aardgasvrij, voorzien van zonnepanelen en zit het op 0% roetuitstoot doordat er gereden wordt op eigen gebruikte frituurolie. Domhof is een bevlogen verteller en zijn verhaal zit vol Achterhoekse humor en nuchterheid. Hij vertelt over zijn bedrijf en hoe hij en zijn collega’s altijd bezig zijn met veranderen en vooral verbeteren. “Het gaat niet om wat het in oplevert in geld, maar wat het oplevert voor je omgeving. Ik sta hier niet als een apostel te vertellen hoe je het moet doen maar ik wil wel laten zien hoe wij het doen. Zo goed mogelijk voor onze omgeving zorgen, met alles wat daar bij hoort. Dát is waar het om gaat.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant