Schilder spreekt nu ook vanaf plaveisel

Wethouder Hoenderboom in de lantaarnpaal. Foto: Ferry Broshuis
Wethouder Hoenderboom in de lantaarnpaal. Foto: Ferry Broshuis

Grolse Vincent van Goghstraat nu landelijk beroemd

Door Ferry Broshuis

GROENLO - In de Vincent van Goghstraat in Groenlo zie nu je 's avonds een beroemde spreuk van de nog veel beroemdere schilder op het plaveisel afgebeeld. De Vincent Van Goghstraat in Groenlo is een van de 24 uitgekozen straten in Nederland voor de Van Gogh belicht-campagne, die is ontwikkeld door het Van Gogh Museum. Deze campagne zet de populaire brieven van Van Gogh letterlijk in de schijnwerpers.

Afgelopen dinsdagavond verrichtte wethouder Jos Hoenderboom van Oost Gelre de officiële openingshandeling door het contact boven in de lantaarn aan te zetten, waarna vervolgens de tekst op het plaveisel was te zien en die blijft daar tot maandag 28 januari ook zichtbaar.

Van Gogh heeft veel brieven geschreven met daarin opvallende citaten die net als zijn vermaarde schildercreaties sterk tot de verbeelding spreken.
Er is nu de tekst te zien: 'Ik denk dat er kinderen zouden zijn die schilder zouden willen worden, als ze maar mooie dingen zagen'. Wethouder Hoenderboom greep de openingshandeling ook aan om zijn licht te laten schijnen over het belang van kunst en cultuur. Hij kon tevens vertellen dat hij zelf in een Vincent Van Goghstraat heeft gewoond - in Lichtenvoorde - maar dat de eer nu naar Groenlo is gegaan. De kunst houdt mensen altijd een spiegel voor zo betoogde hij en kunst heeft een fantastische uitstraling, zelfs naar de economie toe.

De brieven van Van Gogh die zijn bewaard zijn gebleven vertellen ook een verhaal van de grote schilder.
Hoenderboom was enthousiast dat de bewoners van de straat in zo grote getale waren komen opdraven ondanks de harde wind en de soms striemende regen. Dat mocht de mensen niet deren.

De Van Goghstraat in Groenlo ligt in een wijk waar de namen van meerdere beroemde schilders voorkomen; een goede plek dus voor Van Gogh.

Meer berichten