Nico Ressing en Jan Klein Gunnewiek brachten hun 'regerend' tröntje. Foto: Ferry Broshuis
Nico Ressing en Jan Klein Gunnewiek brachten hun 'regerend' tröntje. Foto: Ferry Broshuis

Humor, muziek en dans als ingrediënten

Buutavonden bieden voor elk wat wils

Door Ferry Broshuis

GROENLO - Er heerst al vóór acht uur donderdagavond een gezellige sfeer in de prachtige zaal van het City Lido, de carnavalshoes van de Knunnekes. Het is de eerste van zes buutavonden, de sponsoravond, het old boys network en je ziet heel wat handen die worden geschud, schouderklopjes die worden uitgedeeld en plaatsen die worden opgezocht. Maar dan slaat de klok acht keer en plots verandert er is iets in de zaal: de carnavalsvonken vliegen eraf als de hofkapel de Knolle, gevolgd door de dansmarietjes, raad van elf en prins en adjudant, de zaal binnen paradeert met het spelen van het geweldige clublied: woar davert langs de gracht en wal de hoempa van de Knolle. Het is een sfeer die je kunt proeven, nu begint de avond, het kan al niet meer stuk. Zittingsvorst Rob Porskamp is bijzonder goed op dreef, de hele avond, er komt geen eind aan zijn grappen en scherpe en gevatte opmerkingen.

Het is altijd vertederend de kleine dansmarietjes te zien; hoe ze (bijna) allemaal in de maat zijn, de gespannen gezichten, het is de opmaat naar het grote werk later. Want uit de kleine dansmarietjes komt Bazooka voort en het Hofballet dat imponeert. Een vijftal buuts met, zoals dat heet, vaak een hoge grapdichtheid, het op het verkeerde been zetten van het publiek en vanuit soms totaal onverwachte hoek de wereld bezien.

Ik ga hier geen geweldige vondsten vertellen; dat is niet aardig voor de vele honderden die nog gaan, maar ik kan wel zeggen dat er veel - heel veel - te genieten valt. Ook muzikaal want naast de Knolle heb je bijvoorbeeld nog het Dweilorkest en Joshua met Thomas.
De uitdrukking: het dak ging eraf is wel een goed een passende omschrijving van het overdonderende programma. En het programma duurt ruim vier uur: waar voor je geld, dat mag je wel zeggen.

Natuurlijk werd de nieuwe carnavalsschlager gespeeld, maar ook evergreens die er ingaan als koek. Je kunt merken dat de Knunnekes al 56 jaar dit werk doen; het staat als een huis; prachtige verlichting, geluid, aankleding en ga zo maar door. Je moet wel een chagrijn van formaat zijn om het plezier te kunnen onderdrukken. Dat moet je ook niet doen: gewoon genieten.
Dat deden zeker ook prins Ivo en adjudant Mark die als motto hebben: Gas d'r op. Nou, dat deden ze ook voorop in de polonaise en namens het gemeentebestuur ging burgemeester Annette Bronsvoort later op kop van het deinende peloton.
Carnaval verbroedert of zoals een oud-president het ooit uitdrukte: 'carnaval is emotie'.

Meer berichten