Jurgen Doppen. Foto: Kyra Broshuis
Jurgen Doppen. Foto: Kyra Broshuis

'Vreemde hobby, moar mooi wark'

(De)buut Jurgen Doppen in Grolse Noaletonne

Door Ferry Broshuis

GROENLO - Het zijn hectische dagen voor Jurgen Doppen die in het dagelijkse leven onder de naam Jurgen's Haarmode een dames-en herensalon drijft aan de Nieuwestraat 6 in Groenlo en daar zelf de titel 'stadschbarbier' voert. Hij maakt dit jaar voor het eerst de grote stap naar de beroemde Grols buutavonden (dit jaar zes in totaal) waar hij de noaletonne bestijgt en zijn grappen en grollen over de carnavalisten uitstrooit. Na een wat kleiner begin een paar jaar geleden en een opleiding aan de lokaal beroemde Grolse HBS (Hogere Buut School) is Jurgen Doppen klaar voor het grotere werk.

Geen zenuwen
Hij is zelf wat verbaasd dat hij niet is bevangen door zenuwen zo vlak voor het optreden. Afgelopen donderdag was de eerste keer dat hij zijn opwachting maakte in de grote zaal van het City Lido en normaliter mag je verwachten dat de zenuwen dan door de keel vliegen. Maar daar heeft hij geen last van gehad. Er is natuurlijk spanning, maar hij kon die binnen de perken houden. Zijn tekst kent hij goed; hij is er dan ook eigenlijk het hele jaar mee bezig. Vorig jaar toen hij nog samen met Emiel Garstenveld optrad in Voor-Beltrum, viel ook het kwartje wat betreft de taal. Ze zeiden daar dat het in het dialect eigenlijk veel natuurlijker gaat en dat advies heeft hij nu overgenomen. In de moodersproake komt het toch allemaal wat beter tot zijn recht, vindt hij. Hoe hij aan zijn teksten komt? Jurgen luistert steeds goed naar zijn klanten, is alert over uitspraken en maakt aantekeningen. Zo ontstaat in de loop van de tijd eigenlijk vanzelf een uitgebreid verhaal waar prima een buut van is te maken. En in de zomerdag fietst Jurgen ook veel, hij is lid van de toerclub en tijdens de lange tochten ontstaan vanzelf mooie gedachten die hij kan gebruiken.

Begeleiding
Hij heeft ook heel veel gehad aan de goede adviezen tijdens de bijeenkomsten van de HBS. Daar wordt de tekst doorgenomen en hij heeft heel er veel van opgestoken. Maar hij maakt soms wel de fout iets te snel te doen. Toen hij afgelopen donderdag had opgetreden, zei de volgende dag een buurvrouw tegen hem dat hij de clou wat langzamer moest uitspreken. Anders komt die niet goed tot zijn recht. Een advies dat hij graag overneemt om zijn buut te sublimeren.

Hoofdrol
Bij de vraag waarom hij niet eerder voor het voetlicht is getreden (Jurgen is 51 jaar) en of dit het prille begin van een nieuwe carrière is, zegt hij met gevoel voor humor en understatement dat hij op 12-jarige leeftijd al de hoofdrol speelde in de musical bij het afscheid van de lagere school St. Canisius. Hij praatte ook al een avond op de Willibrordusschool aaneen en is thans interim-voorzitter van het Groenlose Ondernemers Verbond (GOV). Dus helemaal onbevangen in het spreken in het openbaar en voor grote groepen is hij nu ook weer niet.
Hij is wel razend enthousiast over de ontvangst in de grote zaal van het City Lido. Je wordt als het ware gedragen door het enthousiasme, dat is een geweldige opsteker en hij vindt de noaletonne van waaruit hij zijn dolle dwaasheden en wijsheden verkondigt een prachtige entourage. Je kunt er lekker overheen hangen en er is ruim plek voor de tekst die hij zekerheidshalve maar op een karton heeft geplakt.

Interesse
Hij merkt ook dat zijn optreden leeft bij zijn klanten. Er zijn er inmiddels al diverse klanten die vroegen of er nog plek was bij het City Lido; ze wilden hun eigen kapper weleens in een andere rol aan het woord zien en horen. Kan ik geen privé-buut krijgen?, was ook al zo'n vraag van een goedgemutste klant.
Na zo'n buut slaap je niet meteen zegt Jurgen Doppen. Dat komt natuurlijk door de spanning, maar hij heeft ook veel bewondering voor het ballet bij de Knunnekes. De meisjes en de dames moeten daar alles voor geven. We zien Jurgen Doppen wellicht volgend jaar weer terug want naast fietsen is ook het maken van een buut een hobby van hem geworden. "Vreemde hobby, moar mooi wark", zoals hij het kernachtig uitdrukt.

Meer berichten