Anny Starte (links) en Willy Kock (rechts) in de Stadsboerderij Grolle. Foto: Theo Huijskes
Anny Starte (links) en Willy Kock (rechts) in de Stadsboerderij Grolle. Foto: Theo Huijskes

Poppen van Anny Starte en foto's van Willy Kock

Algemeen

Expositie van Grollenaren in Stadsboerderij

Door Theo Huijskes

GROENLO - Sedert 8 januari van dit jaar en dat tot en met 2 maart aanstaande kunnen liefhebbers van kunst in het algemeen en van poppen en foto's in het bijzonder terecht in Stadsboerderij Grolle in de Notenboomstraat in Groenlo. Beheerder Henny Garstenveld van de museumboerderij is razend enthousiast: "Ik heb de beide verantwoordelijke personen voor de eerste expositie in 2019 lang en intensief moeten pushen, maar het is mij uiteindelijk toch gelukt. Ik ben daar heel blij mee. Want dat de deuren geopend kunnen worden voor een dergelijke, gevarieerde expositie met kwaliteit van eigen bodem, is mij veel, heel veel waard."

De inbreng voor de huidige expositie op de bovenverdieping van de 17e-eeuwse Stadsboerderij komt op de eerste plaats van Anny Starte (70), woonachtig aan de Rubensstraat in Groenlo. Zij zorgt met de door haarzelf met de hand gemaakte poppen voor een expositie, die door de echte bewonderaar met veel bewondering zal worden bekeken. Daarnaast is het Willy Kock (67), woonachtig aan de Witte de Withstraat in Groenlo, die met zijn foto-expositie over met name Groenlo de liefhebber een bijzonder kleurrijke en daarnaast ook zwart-witte inkijk biedt in veel, zo niet bijna alles wat het vestingstadje Groenlo heeft te bieden.

Verzamelaar van alles
Anny Starte-Helmers, in Etten geboren en na haar huwelijk in Groenlo komen wonen, zegt van jongs af aan iets met niet alleen kunst, maar ook met verzamelingen te hebben gehad. "Thuis heb ik een eigen privé-museum. Wat ik allemaal verzamel? Dat is teveel om op te noemen. Je kunt zo gek niet denken of ik heb het in huis. Ooit begonnen met het verzamelen van luciferdoosjes, sigarenbandjes en allerhande stenen, is het uitgebreid met bijvoorbeeld specifieke dingen over Groenlo, panelen met gezegdes, oude geborduurde schilderijtjes, zaken met betrekking tot de eerste heilige communie, het koningshuis en ga zo maar door."
Al haar poppen en derhalve ook de in totaal dertig tentoongestelde poppen heeft Anny in haar eentje gemaakt tot het jaar 1993. "Een pop maken op de manier zoals ik dat doe, is een gigantisch karwei. Je moet gauw rekenen op 45 uren die je aan één pop besteedt. De laatste ruim twintig jaar houd ik mij bezig met mandala tekenen. Mandala is iets als een wiel of een cirkel en staat symbool voor oneindigheid. Een bezigheid waar ik telkens mijn verhaal helemaal in kwijt kan", aldus de vrouw die de komende weken hoopt op veel belangstelling voor haar verzameling prachtige poppen.

Spontane fotografie
"Het is een pure hobby", zegt Willy Kock, wanneer hij gezeten in de Stadsboerderij zijn eigen tentoongestelde foto's bekijkt. Geboren in Terborg verhuisde Kock op zeer jonge leeftijd naar Groenlo, alwaar zijn ouders hotel-café-restaurant Kock aan de Lichtenvoordseweg begonnen, ook wel hotel Het Kanon genaamd. Willy Kock begon zijn arbeidzame leven bij Misset in Doetinchem, ging later werken in Deventer om vervolgens na een periode van 35 jaar bij de ITC in Enschede met pensioen te gaan. "Noem het spontane fotografie, hetgeen ik als hobby beoefen. Ik maak daarbij absoluut geen keuze voor speciale thema's. Alles wat spontaan ontstaat of wat ik spontaan tegenkom, of het nu in Groenlo is of daarbuiten, leg ik vast. Maar wanneer iemand desalniettemin van mij een specifieke voorkeur wil horen, dan is het toch mijn eigen Groenlo. Een stadje dat met de gracht, die tijdens alle vier de jaargetijden uniek is om te fotograferen, alsmede met de karakteristieke gebouwen, huizen en dergelijke voor iedere hobby-fotograaf een lust is om voor de lens te krijgen. Niet voor niets bestaat een groot gedeelte van deze expositie uit kiekjes van deze historierijke plaats."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant