'Bandjes Kieken' registreert 4000ste volger

ACHTERHOEK/ARNHEM - Het is de wegwijzer in het Achterhoekse muzieklandschap: bandjeskieken.nl. Welke band treedt waarop in de Achterhoek? Van grote podia tot 'tussen de schuifdeuren.' Om de liefhebbers van het muziekaanbod op de hoogte te houden van de activiteiten was het Paul Heutinck, Beltrummer maar woonachtig in Winterswijk, die livebandjes ging verzamelen en bundelen in een agenda, genaamd 'Bandjes kieken.' Inmiddels een bekend fenomeen bij de liefhebbers van livemuziek. In één oogopslag zien wat er allemaal muzikaal te genieten valt in de Achterhoek.

Door Henri Walterbos

Toevallig
Het begon min of meer bij toeval, weet Paul nog. "Iedereen houdt van muziek. Ik zelf vind een beetje rock en blues wel lekker. Toen ik in 2014 Abraham zag wilde ik een feestje met livemuziek. Iets van een mini Zwarte Cross, op een podium thuis bij mijn ouders, in een schuur in Beltrum. Ik wilde Achterhoekse bandjes en ging alvast een beetje rondkijken. Bij Normaal in 't Woold in 2013 kwam ik Marion van Wijk tegen, van Rockcafé Taste in Groenlo. Zij zat in Pebbles and the Bambams en kon een backline leveren. Tijdens mijn zoektocht kwam ik steeds meer bandjes tegen, en Paul van Druten, die bandjes aan het filmen was. We kwamen elkaar steeds vaker tegen. Zo kreeg ik steeds meer contact met al die bandjes. Op een gegeven moment vroeg ik aan Paul of hij een lijst had waar de bandjes allemaal speelden, want hij wist heel veel. Dat had hij niet. Toen dacht ik 'goh, dan begin ik zelf zo'n lijst', want er zijn vast meer mensen die het leuk vinden om te weten waar bandjes spelen." De Beltrumse Winterswijker maakte de Facebookpagina Bandjes Kieken aan. Binnen no time kende de pagina ruim 500 likes. Op een gegeven moment werd het steeds meer en heb ik een website gemaakt. Boegbeeld van Bandjes Kieken werd Gerard Ravesloot, eveneens oud-Beltrummer in Winterswijk. Een bekende op ieder Achterhoeks muziekfestival in de Achterhoek. "Iedereen kent hem," lacht Paul.

4000ste Volger
Afgelopen week toog Paul met zijn boegbeeld naar Claudia Schloesser in Arnhem om aldaar de 4000ste volger van Bandjes Kieken te verrassen met haar status. "Ik kende haar niet, maar zag dat Gerard een FB-vriend van haar was. Ze hadden elkaar onlangs ontmoet bij Taste op de KUDO-avond waar haar vriend Jan speelde. We kwamen binnen bij Claudia als een stel oude vrienden. Direct in het oog viel de indrukwekkende verzameling gitaren aan de wand, en flinke geluidsboxen. Hier woonden duidelijk muziekliefhebbers. Naast een T-shirt 'Bandjes Kieken' kreeg Claudia een aantal bumperstickers, met hierin de Achterhoekse vlag waar Heutinck ontwerper van is, en hebben we haar uitgenodigd als eregast op het 'Bandjes kieken 5 jaar Jubileumweekend', op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 maart 2019 bij Irish Pub Home in Eibergen. Daar zal vrijdag naast onder meer Catweazle the Band uit Zieuwent en Beltrum the Sec optreden, de akoestische uitvoering van According to Mary, de band van Marion en Roland van Wijk. Claudia was in haar nopjes met het het gebaar van 'Bandjes Kieken'. "Ik kom van oorsprong uit Sliedrecht en woont pas sinds twee jaar in Arnhem. Jan komt oorspronkelijk uit Apeldoorn en woont al 25 jaar in Arnhem. Taste vond ik een prachtig, warm café en voelde me er gelijk thuis, door de ontvangst en entourage. Zoiets vind je niet in Arnhem."

Meer berichten