Petko moet nu thuis verder herstellen van de behandeling in Mexico. Foto: Kyra Broshuis
Petko moet nu thuis verder herstellen van de behandeling in Mexico. Foto: Kyra Broshuis

Petko weer thuis na behandeling in Mexico

GROENLO - Grollenaar Petko Radovanovic is weer thuis na een bijzondere medische behandeling in Mexico. Petko, sinds drie jaar aan een rolstoel gekluisterd door een progressieve vorm van MS, onderging in Mexico een HSTC, een autologe hematopoietische stamceltransplantatie. De behandeling wordt niet vergoed door de verzekering en daarom werd vorig jaar de Stichting Ouder zonder MS opgericht. Naast familieleden, vrienden en bekenden doneerden ook veel Grollenaren een bedrag zodat Petko en zijn vrouw Mira naar Mexico konden.

Door Kyra Broshuis

Nu, een week na de behandeling in Mexico, is Petko thuis aan het herstellen. Zijn gevoel is dubbel, zo vertelt hij. “Het is niet te beschrijven hoe hartelijk we daar ontvangen zijn. De mensen daar, de schoonmakers, de taxichauffeurs, de artsen en de verplegers zijn zo ontzettend lief voor ons geweest. Het was allemaal perfect geregeld. Maar de behandeling zelf was een verschrikking. Ik ben ontzettend ziek geweest en heb veel pijn gehad.” Voor Mira was het ook emotioneel erg zwaar. “Je weet niet wat je kunt verwachten. Iedereen reageert anders op de behandeling. Gelukkig hadden we overdag een vaste verzorgster maar ‘s nachts was ik alleen met Petko. De pijn was onvoorstelbaar”, vertelt Mira tussen haar tranen door.

Nu al verbetering
De behandeling is gelukkig wel aangeslagen en de verwachting is dat er binnen een jaar verbetering zichtbaar moet zijn. Die verbetering merkt Petko echter nu al. “Voor een buitenstaander is het misschien moeilijk te zien, maar ik ben echt ontzettend gelukkig met de verandering die ik nu al merk. Kijk, in deze hand heb ik vijf keer zoveel kracht gekregen. Ik kan nu zelfstandig eten en drinken! Dat alleen al is het helemaal waard geweest. Natuurlijk hoop ik op meer. Mijn blaas en darmen werken weer en ik heb ook al gevoel in mijn benen dus ik verwacht wel dat daar ook iets gaat veranderen.” Petko is blij met de hulp van fysiotherapeut Gert Oeds Kristen van Wolters & Kristen. “Die man komt hier elke dag en weet me altijd enorm te motiveren, geweldig. Ik moet verder kracht ontwikkelen en dan hopen dat ik ooit uit de rolstoel kom. Onze huisarts was een paar dagen geleden hier, ze was echt verbijsterd over mijn vooruitgang.”

Zijn verhaal
Voorlopig kan Petko nog niet de deur uit om onder de mensen te komen. Zijn weerstand is, door de chemo, enorm laag. Toch wil hij graag zijn verhaal vertellen. “Ik hoop dat ik met mijn verhaal andere mensen verder kan helpen. Wij zijn zo ontzettend dankbaar dat wij deze kans hebben gekregen, het is fantastisch dat zoveel mensen ons geholpen hebben. Het zou geweldig zijn als ik een medemens kan helpen, op welke manier dan ook, om ook deze behandeling te kunnen ondergaan.” Ook met de overige patiënten uit de groep van Petko gaat het goed. “We hebben intensief contact met elkaar. Zij zien ook al vooruitgang. Onze arts verdient een standbeeld; hij heeft al 980 mensen met MS behandeld en er is één overleden. Het is ongelooflijk dat de behandeling niet vergoed wordt, het is dé kans op een nieuw leven.”

Meer berichten