Afbeelding

Kijkjes van de Grolse stadstoren | Krijgen we weer een binnenstadje in onze binnenstad?

Algemeen

De Torenwachter: Krijgen we weer een binnenstadje in onze binnenstad?

Ja, beste Grollenaren, er zit hier op woningbouwgebied weer honing in de bloem. Onlangs zag het er allemaal nogal treurig uit vanwege de krimp, maar nu hebben experts berekend dat het toch meevalt. Dat valt niet tegen. En de krimp, zo las ik in een regionaal blad, zal hier pas tussen 2025 en 2040 toeslaan. Hoe ze dat toch allemaal uit kunnen vogelen. Terug naar de werkelijkheid van nu. Onze Grolse wethouder van Oost Gelre met bouwen in zijn portefeuille had het een tijd terug al goed gezien. Hij was toen al optimistisch over de bouwkansen, typisch een Grolse jongen, neet buj de pakken neerzitten. En zie: de futurologen geven hem nu gelijk.

Maar er was ook nog iets anders. In onze eigen Groenlose Gids las ik dat er vragen zijn gerezen over de leegstand van 2 panden op de Wheme, de voormalige Rabobank en het gebouw waar voorheen Sensire zetelde. Hoe moet het daarmee?
Laar ik daar nu net prachtige gedachten over hebben. Misschien zeggen ze na lezing bij de gemeente: dat hadden wij ook al bedacht. Ja, zo lust ik er nog wel een. Ik ontwikkel me nu even als een (gedegen) planbureau dat gratis adviezen geeft. Kom daar maar eens om. Is het niks: even goede vrienden, is het wel wat, kan de gemeente het gratis gebruiken.

Ooit was het gebied dat nu Wheme heet ook een bijzonder en opvallend woongebiedje met bochtige straatjes en verstopte huizen; een klein Grolle dus. Nu is er ook een weidse vlakte met veel parkeerplaatsen. Maar zou je in dat gebied nu niet een stuk woningbouw kunnen terugbrengen met nauwe straten, karakteristieke huizen met een echt klein hart, een soort nieuw stadshartje dus in het toch imponerende grote hart dat de veste Grol is?

We kunnen dan iets terugkrijgen dat bij velen wellicht nog tot de verbeelding spreekt. Ik weet dat er bij de gemeente de gedachte leeft in dat gebied een supermarkt neer te zetten, op basis van het al wat oudere Haltermodel. Maar we hebben hier al vier supermarkten en dat moet toch volgens de normen wel voldoende zijn, want we eten hier niet meer dan elders en we drinken soms maar iets meer dan elders, nietwaar? Het gebied waar ik het over heb is de laatste tijd toch al aardig opgeknapt. Het aanpalende Heydenrijck heeft zelfs een ware metamorfose ondergaan; en zo zie je maar: het kan wel als je maar wilt.

Ik heb me in deze stukjes al vaker sterk gemaakt voor de bouw van woningen in de binnenstad en nu zie ik dus weer nieuwe kansen. Ik begrijp ook dat er een groot parkeerterrein moet zijn om de werkelijk overweldigende belangstelling voor en toestroom naar dit magische stadje (even een op acquisitie gericht opgefokt zinnetje toevoegen) op een deskundige wijze te kanaliseren. Maar met enige aanpassing kunnen we én een groot parkeerterrein houden én een stukje herleving van de oude binnenstad realiseren. En dan zou ik tevens nog graag willen dat het parkeerterrein meer in het groen wordt gestoken. Ik heb daar enige tijd terug al met verve voor gepleit. Ja, dat vind ik zelf, maar jullie denken misschien: dat had wel wat steviger gekund. Oké, verschil van inzicht.

Maar groener, dat zou het moeten zijn en dan zo'n fraai klein karakteristiek wijkje, zo'n klein binnenstadje dat daar zo fraai neergevlijd is in het mooie centrum.

Dat het 'groen' van de parkeerplaats als een soort beschutting dient en dat we niet via een enorme steenvlakte naar de Markt moeten.

Niet Groenloos maar Groenlo.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant