Prins Rick (rechts) en adjudant Ronal in werktenue. Foto: PR
Prins Rick (rechts) en adjudant Ronal in werktenue. Foto: PR

Meddo komt op stoom

55-jarige Knorrepotten helemaal klaar voor carnaval

Door Ferry Broshuis

MEDDO - Traditiegetrouw viert de carnavalsvereniging de Knorrepotten het narrenfeest een week eerder dan de gangbare datum. En ook dit jaar verandert aan dit systeem niets, maar er is wel iets bijzonders: dit jaar bestaan de Knorrepotten 55 jaar en dat is in carnavalsland een magisch getal. 5 x 11, precies; nog meer dan een gouden huwelijk!

Start
Het carnaval begint in Meddo aanstaande vrijdag 22 februari op de basisschool 't Kempken. Het wordt een naar ieders verwachting hartstikke leuk festijn samen met prins Rick (Krabben), adjudant Ronal (Klein) en de raad van elf en natuurlijk ook met de jeugdprins en adjudant en de jeugdraad van elf. De basisschool levert zijn eigen prinsenpaar en op die manier weten de leerlingen snel hoe carnaval werkt en wat daar allemaal bij komt kijken. En natuurlijk werken de docenten aan de organisatie mee. Het carnaval op school is een besloten feest en niet toegankelijk voor bezoekers.

Zaterdag
Maar die bezoekers zijn zaterdag 23 februari meer dan van harte welkom in café Spiekerman waar de avond om 11 minuten over acht officieel wordt geopend met een spectaculaire binnenkomst van prins Rick, adjudant Ronal en de raad van elf, alsmede met het jeugdprinsenpaar en de jeugdraad van elf. Die intocht mag je niet missen en zorg dus dat je er op tijd bent, zo laten de Knorrepotten weten.
De proclamaties worden daar voorgelezen en daarna neemt de eregarde het roer over om de 'Knorrepot van het jaar' bekend te maken. Altijd een zeer interessant en spectaculair onderdeel van het programma. Op die zaterdagavond worden ook de sleutels van de gemeente Winterswijk, waaronder Meddo ressorteert, door een representant van de gemeente overhandigd aan het prinsenpaar, zodat de prins en gevolg de baas zijn over Meddo. En zo hoort het ook.
Als de macht volledig in Meddose handen ligt dan kan het feest in alle hevigheid losbarsten en dat gebeurt dit jaar met medewerking van de showband Retteketet en dj Carnaval.

Nijmegen
Maar voorafgaande aan dit grote festijn bij Spiekerman zullen op die zaterdag de 23ste februari prins en gevolg ook nog hun opwachting maken in Nijmegen waar jaarlijks het zogeheten Prinsentreffen plaatsvindt georganiseerd door dagblad de Gelderlander. Het hoogtepunt van die dag zal zijn het maken van een statiefoto met alle prinsenparen van dit jaar.

Nog meer
Zoals dat gebruikelijk is met carnaval vindt er voor het echte feest ook nog van alles plaats. Zo hebben de raad van elf en het prinsenpaar afgelopen zaterdag een promotietour door het Knorrepottendorp gemaakt en alle versierselen aangebracht bij alle oud-prinsen. En afgelopen maandag is een bezoek gebracht aan Slingeland FM voor het programma Proaten en Rondgoan.
Wie aanstaande zaterdagavond het grote carnavalsfestijn bij Spiekerman wil meemaken, kan daarvoor kaarten kopen bij Put's Bazar in Winterswijk, bij café Spiekerman en bij de dagwinkel in Meddo.
De grote buutavond die jaarlijks wordt gehouden was al in november. De Knorrepotten zijn er helemaal klaar voor: het feest kan beginnen!

Meer berichten