Prins Ronald en adjudante Yvonne. Foto: PR
Prins Ronald en adjudante Yvonne. Foto: PR

Carnaval met de Noamatters oet Eefsele

EEFSELE - Carnavalsvereniging De Noamatters uit Eefsele is inmiddels in het zevende levensjaar en heeft haar bestaansrecht wel bewezen, vertelt Eric Schuurmans van de vereniging. “Een stel enthousiastelingen vond dat Eefsele wel een eigen carnavalsvereniging verdiende. In het begin fronste de buitenwacht nog wel eens de wenkbrauwen, maar de vereniging is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde binnen de gemeenschap van Eefsele en daarbuiten.”

Door Kyra Broshuis

Carnaval en kermis
En De Noamatters laten zich door het hele jaar heen gelden. Zo nemen ze al een paar jaar het voortouw op de zondagmiddag van de befaamde Eefselse kermis, waar ze op ludieke wijze de aanwezigen betrekken in een middag vol sport en spel. Maar zoals het een carnavalsvereniging betaamt, komen ze helemaal los tijdens de carnavalscampagne. “Dan worden er vele bezoeken afgelegd bij de naburige verenigingen, die zich ook allemaal weer melden op de eigen avond in ‘De Heujbarg’, waar dan tevens de nieuwe hoogheden worden onthuld”, vertelt Schuurmans.

Feest in de Heujbarg
De Noamatters nemen ook elk jaar deel aan de carnavalsoptocht in Groenlo, waarbij de wagen geheel in de stijl van het motto van de regerende hoogheden wordt opgetuigd. Dit jaar zijn dat Prins Ronald 1 met zijn adjudante Yvonne met als motto ‘Wi’j kriegt ’n vögel d’r af’. Binnen de eigen gelederen ontstond een paar jaar geleden het idee om het carnaval wat extra cachet te geven door, voorafgaand aan het officiële carnavalsweekend, wat voor de eigen mensen op te zetten. Vooral ook voor de mensen die er wat minder trek in hadden om zich een weekend lang in het carnavalsgeweld onder te dompelen, maar er toch nog wel iets aan wilden doen. Dat resulteerde in de zaterdagmiddag van het carnavalsweekend in het eigen carnavalshoes ‘De Heujbarg’, waarbij alle aanwezigen een middag voorgeschoteld krijgen die bol staat van de entertainment en waarbij de inwendige mens ook goed bedeeld wordt. Schuurmans: “Daarbij is het opvallend dat er tussen de jongste en de oudste aanwezigen generaties verschil zitten, zonder dat er sprake is van een generatiekloof. Als carnaval een feest is voor jong en oud, dan is deze middag daar wel het ultieme bewijs voor. Dus voor alle Eefselenaren en andere geïnteresseerden, even in de agenda zetten, zaterdag 2 maart in ‘De Heujbarg!”

Meer berichten