Nieuwe verlichting op torenspits van Calixtusbasiliek

De imposante torenspits van de R.K. Calixtusbasiliek wordt voorzien van nieuwe kruisverlichting. Foto: Theo Huijskes
De imposante torenspits van de R.K. Calixtusbasiliek wordt voorzien van nieuwe kruisverlichting. Foto: Theo Huijskes

Andermaal een geslaagde operatie op 75 meter hoogte

Door Theo Huijskes

GROENLO - De nieuwe R.K. Calixtuskerk, de laatste jaren aangeprezen als Calixtusbasiliek en door de chauvinistische Grollenaren aangeduid als 'De Kathedraal van de Achterhoek', heeft weer een nieuwe kruisverlichting op de imposante torenspits. Een karwei op grote hoogte dat zich iedere circa zes jaar herhaalt. Met medewerking van het professionele kraan- en transportbedrijf Schiltmans Groep uit Tiel-Amersfoort is het vooral de vrijwillige onderhouds- c.q. klussengroep van de Calixtuskerk die zich over deze operatie ontfermt.

In de afgelopen week waren het de vrijwilligers Jan Gelinck en Fons Klein Tuente die plaatsnamen in de bak van de immense kraan om met tegenwerking van een harde en gure wind het niet kinderachtige karwei te klaren. In eerste instantie werd het op de spits aanwezige kruis met de daarop defecte verlichting gedemonteerd om vervolgens tijdens de tweede dag-etappe het nieuw gefabriceerde kruis met daarop een gloednieuwe LED-verlichting naar hogere sferen te brengen en daar te monteren.

Volgens de toekijkende vrijwilligers Fried te Brake en Gerrit Westerhof is de uitvoering van het gehele karwei niet alleen mogelijk dankzij de inzet van de vrijwilligers, maar ook vanwege de medewerking van in dit geval een bedrijf en een vereniging. Het betreft hier het Groenlose bedrijf Welgro, alwaar het kruis wordt gemaakt, en de loods annex werkplaats van de sportvereniging Grol ten behoeve van de montage van de LED-verlichting. De nieuwe verlichting aan het kruis gaat zorgen voor 27 duizend branduren, waarbij een lichtsensor automatisch het in- en uitschakelen regelt.

De klus van de afgelopen week werd tevens aangegrepen om tegelijkertijd het nodige hout naar boven te transporteren voor de vervanging van de vloer binnen in de torenspits, alsmede voor het maken van een nieuw luik en toegangsmogelijkheid tot de balustrade c.q. torentrans van de kerk. "En dit alles met een compliment aan al die circa twintig vrijwilligers van de klussengroep", aldus Te Brake.

Toren beklimmen van Calixtusbasiliek

Te Brake en Westerhof zijn als vrijwilligers tevens de belangrijkste animatoren van het toren beklimmen, dat kan worden beoefend gedurende het seizoen dat loopt van april tot en met oktober. In het afgelopen seizoen in 2018 hebben maar liefst 2½ duizend belangstellenden de voor Groenlo beeldbepalende toren beklommen. Vanaf de torentrans, en dat vanaf 41 meter hoogte, heeft men een geweldig uitzicht over Groenlo en omgeving, waarbij in het geval van helder weer een panorama-uitzicht mogelijk is van zo'n slordige 40 kilometer.

In totaal zijn er circa 25 vrijwilligers beschikbaar om de bezoekers te begeleiden, alsmede om tekst en uitleg te geven. Dit laatste niet alleen over de toren, maar tevens over alles wat verband houdt met deze in 1908 opgeleverde, in de gotische stijl gebouwde Achterhoekse kerk.

Meer berichten