Foto:
Columns

Frank Zand | Lijdensverhaaltje

Ik lees heel vaak dat Oost Gelre een evenementengemeente is. Daar zal vast wel wat van waar zijn, want waar rook is, is vuur. Ik heb geen cijfermatig comparatief (woordenboekpauze) materiaal voorhanden, maar naar mijn indruk wordt hier inderdaad relatief best veel georganiseerd. Voor een gemeente met nog geen 30.000 inwoners. Dat is nog geen twee keer het aantal Instagram-volgers van hitscoorders Suzan & Freek en nog niet eens een derde van het aantal Instagram-volgers van Photoshop-influencer Ard Gelinck. Om maar een paar Bekende Oost Gelrenaren (BOG'ers) te noemen.

Zo is er dit jaar voor het eerst het evenement de Passion Achterhoek. De opvolger van Passion Lichtenvoorde. Minder lokaal en meer regionaal gericht. Met acteurs en actrices uit de gehele Achterhoek. Tenslotte heeft Jezus door de kruisdood de zonden van iedereen op zich genomen, ook bijvoorbeeld die van mensen uit Wichmond, Zeddam of Kranenburg.
Er zijn de laatste jaren wel erg veel van die Passions uit de grond geschoten. Natuurlijk geïnspireerd op de landelijke tv-uitzending The Passion, sinds 2011 op Witte Donderdag. Elk jaar in een of andere grote stad.
Ik ben zelf niet bepaald gecharmeerd van die tv-Passion. Met dat verlichte kitschkruis. Een soort Jesus's Got Talent. Dan die optochten in Latijns-Amerika zien, daar wordt echt iemand aan het kruis genageld. Niet gedood, maar toch wel het behoorlijk echte ding met echt bloed.
De organisatie van de Lichtenvoordse, dit jaar dus Achterhoekse, variant gaat het origineler aanpakken dan de Hilversumse kliek, zie daarvoor de serie artikelen deze weken in deze kranten. Bijvoorbeeld met Nedersaksisch commentaar vanaf de zijlijn. 'Godsamme'.
Ik zou zeggen. Ga ernaartoe. Het is niet verplicht, het thema luidt niet voor niets 'ont-moeten' (met dat woordspelingskoppelstreepje dat vast ooit is bedacht door een progressieve pastor).
Het is hier trouwens niet op Witte Donderdag maar op de maandag ervoor (en niet op de dinsdag ervoor zoals tot nu toe). Dan kunnen de deelnemers zelf die donderdag ook tv kijken.
Hoe dat die maandag afloopt? Ik weet het wel, maar ik verklap het niet.
Het is wel mooi dat naast de al jaren welig tierende levende kerststallen nu ook de uiteindelijk weer levende paasgroepen steeds meer voet aan de grond krijgen. Tenslotte is voor een echte christen (ik ken er een aantal) het paasfeest veel belangrijker dan het kerstfeest. Want geboren worden kan iedereen, maar gekruisigd worden en dan weer opstaan om vervolgens een al dan niet Lichtenvoordse kei weg te rollen. Kijk, dan kun je wat.
Het is ook mooi dat zo'n veertig dagen na carnaval eindelijk ook in de grootste kern van de gemeente mensen verkleed over straat gaan.

Meer berichten