De burgemeesters van de acht gemeenten bij de presentatie van het plan tegen ondermijning. Foto: Bert Vinkenborg
De burgemeesters van de acht gemeenten bij de presentatie van het plan tegen ondermijning. Foto: Bert Vinkenborg

Achterhoekse gemeenten vormen één front tegen ondermijning

Algemeen

Speciaal aangestelde projectleider moet aanpak coördineren

ACHTERHOEK - De colleges van de acht Achterhoekse gemeente hebben besloten om samen op te trekken in de aanpak van ondermijning. Ze hebben uitgesproken dat ondermijning geen voet aan de grond mag krijgen in de Achterhoek, aldus burgemeester Annette Bronsvoort. Zij is de bestuurlijk trekker van de Achterhoekse aanpak: "De lokale aanpak van ondermijning staat voorop. Maar die kunnen we versterken door regionaal goed samen te werken. We vormen daarin één front."

Ondermijning
Ondermijning betekent dat criminelen invloed hebben op de samenleving. Met alle gevaren van dien. Een wietkwekerij in een woning, waardoor brand kan ontstaan. Een drugslab in een schuur vol gevaarlijke stoffen. Mensenhandelaren die slachtoffers dwingen tot prostitutie. Illegale verhuur van woningen, witwassen van crimineel geld via de handel in vastgoed. Maar ook zorgfraude en milieucriminaliteit zijn voorbeelden. Voorbeelden die je ook in de Achterhoek tegenkomt, aldus burgemeester Bronsvoort. "De kracht van samenwerking is dat we daar nu goed onderzoek naar doen, een duidelijk beeld krijgen van ondermijning in de Achterhoek en daar een goed plan van aanpak voor vaststellen."

Lokale aanpak voorop
Volgens burgemeester Bronsvoort staat de lokale aanpak van ondermijning voorop. Maar heeft die lokale aanpak meer effect als de gemeenten goed samenwerken. "Criminelen houden zich niet aan gemeentegrenzen. Als ze in de ene gemeente geen voet aan de grond krijgen moeten ze het niet in de volgende gemeente weer proberen. Daarom is het belangrijk informatie en kennis te delen, samen acties te organiseren tegen ondermijning en ook goed beeld te hebben bij wat er buiten de Achterhoek speelt."

Gecoördineerde aanpak
De gemeenten hebben besloten een projectleider aan te stellen. Die neemt de komende twee jaar de coördinatie van alle activiteiten rond de aanpak van ondermijning op zich. Zijn of haar eerste opdracht is een plan van aanpak op te stellen voor een integrale aanpak van ondermijning, aldus burgemeester Bronsvoort. "Het is een nauwe samenwerking tussen alle gemeenten, die ook is afgestemd met het Openbaar Ministerie en met de Politie. We willen uitdragen dat we als Achterhoekse gemeenten één front vormen tegen ondermijning."

Weerbare samenleving
Ook de samenleving moet zich bewust zijn van ondermijnende activiteiten. Alert zijn op hennepkwekerijen in een woning of schuur, verdachte situaties in het buitengebied, een pand waar de meest vreemde types op onregelmatige tijden in en uit lopen. "We roepen inwoners en ondernemers op alert te zijn en verdachte situaties te melden. Als we nu een hennepkwekerij oprollen ontvangt de buurt een brief met uitleg en de oproep alert te zijn. Gemeente en politie doen van alles, maar zijn ook afhankelijk van tips uit de samenleving. Zo zorgen we er samen voor dat ondermijning in de Achterhoek geen voet aan de grond krijgt."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant