Afbeelding
Foto: Kyra Broshuis

Oost Gelre benoemt regisseurs voor kleine kernen

Algemeen

OOST GELRE- De gemeente Oost Gelre heeft voor de leefbaarheid in de kleine kernen twee speciale regisseurs aangesteld. Het zijn Eva te Poele en Marloes Kos. Zij gaan in eerste instantie voor twee jaar aan de slag.

Door Kyra Broshuis

Wethouder Jos Hoenderboom legt uit wat de bedoeling is. “Onze leefbaarheidsvisie wordt breed gesteund in de raad en uiteraard ook in het college. We willen nu concreet werk gaan maken van deze visie. In onze gemeente nemen de dorpsbelangenorganisaties het voortouw in de plannen van en voor de kleine kernen. Dat is geweldig maar de initiatieven die daaruit voortkomen moeten wel snel behandeld worden door de ambtenaren op het gemeentehuis. Om dat te regelen hebben we Marloes Kos en Eva te Poele aangesteld als regisseurs. Het is belangrijk dat we vaste aanspreekpunten voor de kleine kernen hebben in de gemeente.”

Korte lijnen
Eva te Poele is afkomstig uit Lievelde en woont nu in Zieuwent. Ze is dus helemaal thuis in de kleine kernen van Oost Gelre. “Ik spreek inderdaad wel de taal van de mensen hier en ik weet waar ze het over hebben”, zo bevestigt ze. Te Poele is ook bestuurslid geweest bij een dorpsbelangenorganisatie. “Ik zie mijn rol voorals als verbinder. Ik fungeer als de oren en ogen voor de dorpsbelangenorganisaties. Ik ken veel mensen en we houden de lijnen kort.”
Marloes Kos zal de interne gang van zaken op het gemeentehuis begeleiden. “Er zijn thema’s waar alle kleine kernen mee te maken hebben, zoals bijvoorbeeld woningbouw. Ik wil concreet invulling gaan geven aan de verschillende vragen. Het is de bedoeling dat we alle initiatieven gaan bundelen en zo een totaaloverzicht krijgen van wat er speelt. Waar kunnen de dorpsbelangenorganisaties zelf iets doen en waar is de gemeente nodig.”

Voor álle kleine kernen
Te Poele en Kos hebben afgelopen maand kennisgemaakt met alle organisaties in de kleine kernen en gaan vooralsnog voor twee jaar aan de slag als regisseur. “Het is heel belangrijk om een goed contact te hebben met de kleine kernen. Waarom zouden wij op het gemeentehuis beter weten wat er speelt dan de mensen in de dorpen zelf? Wij hebben oog voor alle kleine kernen en we werken samen aan de negen thema’s uit de visie kleine kernen: wonen, onderwijs, sport en verenigingsleven, ontgroening en vergrijzing, voorzieningen, werkgelegenheid, duurzaamheid, landschap en toerisme en recreatie.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant