Afbeelding
Foto: Kyra Broshuis

Grolse optocht vol kleur en ludieke acties

Algemeen

GROENLO - Uitgerekend op carnavalszondag regent het. En dat na bijna twee prachtige weken vol zon en hoge temperaturen. Maar de echte carnavalist trekt zich daar niets van aan. Dat blijkt zondagmiddag in Groenlo als de bonte stoet zich in beweging zet en het langs de route bijna net zo druk is als normaal.

Door Kyra Broshuis

Voordat prins Ivo 1 en adjudant Mark de sleutel van de stad ontvangen is er eerst nog een programma in de raadszaal van het stadhuis waarbij ook de nieuwe commissaris van de koning John Berends aanwezig is. Burgemeester Bronsvoort heet de aanwezigen welkom met een carnavaleske toespraak. Als altijd houdt ook vorst Miquel Porskamp van de Knunnekes een fantastische speech, dit keer over de duurzaamheid van het Grolse carnaval. Mooi is de actie van de Tönnekes die een roos hebben voor alle aanwezige vrouwen. Zoals bekend is carnavalsvereniging De Knunnekes een mannenbolwerk maar steeds meer vrouwen komen hiertegen in opstand. Zo ook de Tönnekes. Het prinsenpaar zelf pleit er deze ochtend voor om de kern Lichtenvoorde tijdens het carnavalsseizoen om te ruilen voor Beltrum ‘zodat er daadwerkelijk in elke kern van de evenementengemeente Oost Gelre carnaval wordt gevierd’.

Kindergroepen
Het prinsenpaar en hun gevolg gaan vervolgens het bordes van het Grolse stadhuis op om de optochtdeelnemers te begroeten. Wat zij, én de toeschouwers, zien, is een prachtige optocht vol afwisseling. “We kijken altijd heel goed naar de planning. We zorgen ervoor dat er een mooie mix is van muziek, wagens en loopgroepen. Dit jaar hebben we zes kindergroepen en dat is mooie vooruitgang. We zien dat steeds meer kinderen of jeugdigen meedoen met de optocht. Een fantastische ontwikkeling”, zeggen Mark Baten en Christian Oesterholt van de Optochtcommissie.

Afwisseling en actualiteit
De optocht is er één vol afwisseling en het is duidelijk dat alles staat of valt met een goed idee. Zo is er bijvoorbeeld de groep Grolly Dots die als vaandelzwaaiers met de Achterhoekse vlag furore maken. En er zijn meerdere actuele onderwerpen in de Grolse optocht, zoals de Brexit, de verkeersveiligheid in de Achterhoek, de fusie tussen de S.V. Grol en de Grolse Boys en het faillissement van Intertoys. Tijdens de doorkomst over de markt van de prinsenwagen van de Noamatters uit Eefsele hangt de Noamattersvlag uit de Grolse stadstoren. Eén van de vele mooie ludieke acties tijdens het Grolse carnaval. In totaal 58 onderdelen maken de triomftocht door de stad en de deelnemers genieten zichtbaar van wat voor hen dé opening van het Grolse carnaval is.
Na de optocht zoeken de Grolse carnavalisten massaal de kroegen op. Op maandagmorgen wordt bij City Lido de uitslag van de optocht bekendgemaakt. Voor alle uitslagen: zie elders in deze krant.

De vlag van de Noamatters wappert in de Grolse stadstoren.
Weer een mooie wagen met actie van de altijd actieve Snikkels.
De Grolly Dots als vendeliers met de Achterhoekse vlag.
De Torenblaozers met hun fantastische creatie.
Kroam '13 nemen de fusie Grol/Grolse Boys op de hak met de Big Fat Grolse Wedding.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant