Columns

Kijkjes van de Grolse stadstoren | Koude voeten als de aardwarmte op is?

De Torenwachter: krijgen we straks koude voeten als de aardwarmte op is?

Afgelopen week schrok ik op van een bericht in de Groenlose Gids, beste Grollenaren. Echt waar. Daar stond in pontificale letters "Achterhoek vormt front tegen ondermijning". Ik dacht direct aan onderaardse grotten en aan zoutkoepels waar nucleair afval kan worden opgeslagen. Dan zie je dat afval niet meer en is het er ook niet meer. Heel eenvoudig. Wat het oog niet ziet dat het hart niet deert. Zo is het maar net.

Maar het bericht ging gelukkig over iets anders; ook erg, dat is waar, maar het ging om het streven van de Achterhoekse bestuurders om het weren van criminele invloed op onze samenleving. Drugslabs, witwassen van crimineel geld enzovoort. U kent de hele misère. Maar toen ik eenmaal op de gedachte van ondergrondse koepels was gekomen, raakte ik dat onderwerp niet meer kwijt. Daar kon geen crimineel met twijfelachtige activiteiten tegenop.

De gedachte begon me te beheersen zoals op een warme zomerdag als je ineens zin hebt in een ijsje en dat item niet meer kwijtraakt. Ik begon te denken aan de warmte die we steeds meer uit de aarde gaan halen en die straks via een warmwaterpomp rustig en lekker onze goed geïsoleerde huizen verwarmt. We zitten op rozen maar eigenlijk op warme grond. Misschien wordt het ons ooit nog wel te heet onder de voeten. Nu heb ik niet veel verstand van biologie en daarmee verwante andere ingewikkelde onderwerpen. De inhoud van die paar lessen die ik daarover heb gehad of althans had kunnen horen zijn niet van die omvang dat geleerden nu ineens moeten gaan sidderen omdat die Torenwachter met een noodroep komt.

Ik krijg het idee maar niet uit mijn hoofd dat het onttrekken van warmte uit de grond op de lange of korte duur moet leiden tot ongelukken. Ja, ik weet het: je kunt het zien als een gedachte van een of andere eenvoudige burger uit het ver weg gelegen oosten van het land die op een regenachtige zondag ineens het licht ziet en de wereld zo nodig direct met zijn opmerkelijke en werkelijk unieke gedachten wil confronteren.

De wijsneuzen zullen mijn gedachte wegwuiven, maar ik denk dan aan Groningen waar het nooit een probleem leek gas uit de bodem te halen. Groningen kon niet zakken, maar dat gebeurde toch met alle ellende van dien.

Zou de inhoud van de warmte in de aarde onbegrensd zijn of zou het toch zo zijn dat het op een dag óp' is? Dat we dan alleen kou overhouden en dat we dan misschien een enorme installatie nodig hebben om de aarde weer warm te krijgen?

En als je iets uit de aarde haalt dan ontstaat daar toch op enige moment een gebrek, een ruimte; er gaat iets weg en in mijn eenvoudige beleving is het zo dat je dan problemen krijgt, inzakkingen, scheuren, god mag weten wat.

Natuurlijk is dat allemaal onderzocht, natuurlijk maar dat was in Groningen ook zo. Daar was aanvankelijk ook alles klip en klaar. En hoe je er ook over denkt: ik geef toch een sein af van jongens pas dat het niet uit de hand loopt.

Met die zin kunnen deskundigen niks, maar ja als over enkele decennia of over duizend jaar de aarde ineens verkilt omdat we de warmte er compleet uitgepompt hebben dat ze dan niet kunnen zeggen: we wisten het niet. Dat ze dan wel ineens denken aan die eenvoudige Torenwachter die vele eeuwen geleden daar een alarmerend stukje over schreef.

Ik heb het toch maar mooi gezegd.


Torenwachter

Meer berichten