Ben Verheij overhandigt aan Agnes Brockötter-Tekampe - in het bijzijn van haar schoonzoon Tonnie van Leeuwen - het eerste boek. Foto: Theo Huijskes
Ben Verheij overhandigt aan Agnes Brockötter-Tekampe - in het bijzijn van haar schoonzoon Tonnie van Leeuwen - het eerste boek. Foto: Theo Huijskes

Grolse verhalen van Brookhutjens Teet

Algemeen

Dialectverhalen van wijlen Theo Brockötter in boekvorm

Door Theo Huijskes

GROENLO - In samenwerking met de Oudheidkundige Vereniging Groenlo is afgelopen maandagavond in Grolsch Brouwhuys De Lange Gang een boek gepresenteerd met daarin de dialectverhalen van wijlen oud-Grollenaar Theo Brockötter. Het eerste exemplaar werd door voorzitter Ben Verheij van de Oudheidkundige Vereniging overhandigd aan echtgenote Agnes Brockötter-Tekampe, die maandag haar 80ste verjaardag vierde. Theo Brockötter, geboren in 1932 en overleden in 2017, woonde laatstelijk in Winterswijk. Als geboren en getogen Grollenaar is hij altijd een groot bewonderaar gebleven van het vestingstadje Groenlo en in het bijzonder van het daar gesproken, in zijn in zijn ogen onvervalste, dialect.

Ruim een jaar geleden waren het Tonnie en Petra van Leeuwen, zijnde de schoonzoon en de dochter van Theo Brockötter, die het initiatief namen om de stapels geschreven verhalen over diverse zaken die in zijn leven in Groenlo hebben gespeeld alsmede over diverse daarbij betrokken Grollenaren in een boek samen te vatten.

Koffer met verhalen
Maandagavond was het Tonnie van Leeuwen die namens de familie nog eens in het kort de aanleiding voor en de aanloop naar het boek schetste. "Mijn schoonvader had een rijke fantasie, hetgeen heeft geresulteerd in een groot aantal verhalen met daaronder ook diverse uit de duim gezogen voorvallen. Dat was voor ons geen verrassing, want zo kennen wij hem ook van verjaardagen, feestjes en andere aangelegenheden. Maar desalniettemin heeft hij ook veel onderzoekswerk gedaan en daarbij archieven en bibliotheken geraadpleegd. Het gevolg is dat hij na zijn overlijden een erfenis naliet, bestaande uit een grote koffer met verhalen. En het zou zonde zijn om met die schat aan verhalen niets te ondernemen."

Ongeorganiseerde stapels
Ook Willy Hermans van Uitgeverij Hermans uit Hengelo Gld. heeft zich in hoge mate verbaasd over het vele schrijf- en met name onderzoekswerk dat de overleden amateurschrijver in zijn leven heeft verricht. "Weliswaar gigantische, ongeorganiseerde stapels, maar desondanks meer dan de moeite waard om in boekvorm uit te brengen. Naast het gegeven dat de verhalen erg vermakelijk zijn om te lezen, zou het toch jammer zijn dat deze voor de Grolse geschiedenis verloren gaan."

750 exemplaren voor leden
OVG-voorzitter Ben Verheij benadrukte nog eens dat zaken als met name de aandacht voor de Grolse geschiedenis en het daarbij extra accentueren van het Grolse dialect de doorslag hebben gegeven om medewerking te verlenen aan het uitgeven van het boek. "Als vereniging nemen wij in ieder geval 775 boeken af, waarvan er circa 750 kosteloos aan onze leden beschikbaar worden gesteld."

Voor overige belangstellenden is het boek verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandelaren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant