Enthousiaste kinderen van de Ludgerusschool in Zwolle krijgen hun eerste dialectles. Foto: Kyra Broshuis
Enthousiaste kinderen van de Ludgerusschool in Zwolle krijgen hun eerste dialectles. Foto: Kyra Broshuis

Project Wiesneus van start

‘De teksten van Normaal en Jovink kennen ze hier wel’

Door Kyra Broshuis

ZWOLLE - Op de Ludgerusschool in Zwolle (bij Groenlo) is het project ‘Wiesneus’ officieel van start gegaan. Dit dialectproject leert kinderen van de deelnemende basisscholen alles over het spreken van dialect. Wethouder Jos Hoenderboom van de gemeente Oost Gelre krijgt de eer om het project officieel te starten door het voorlezen van een verhaal, uiteraard in het dialect. Een taal die hij overduidelijk machtig is.

Goed voor de ontwikkeling
“Nog ne paor wekke, zei meister Jaap, en dan goa’w naor groep zeuven. En dat wet wi’k ok weet d’r mot blieven zitten…”, zo begint de wethouder zijn verhaal.
De wethouder is een voorstander van het spreken van het dialect en een aanhanger van de bekende kreet ‘a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten’. “Uit onderzoek is gebleken dat Nederlands en dialect prima samengaan. Als je ook dialect spreekt, kun je sneller schakelen tussen verschillende talen. Het is dus heel goed voor de taalontwikkeling van kinderen.”

Feest
Het project Wiesneus heeft dit jaar als thema ‘feest’ en het bijbehorende magazine staat vol met leerzame opdrachten, ‘leedjes, verhalen, ne zeukplate en strips in, allemaole in het Achterhooks’. Het magazine is bedoeld om kinderen voor dialect te interesseren en hen de rijke schat aan dialectwoorden te tonen. Aan de hand van Wiesneus gaan medewerkers van de Bibliotheken West-Achterhoek, Oost-Achterhoek en Achterhoekse Poort de dialectlessen op de basisscholen verzorgen. De lessen vinden plaats tussen maart en half mei 2019. Die dialectlessen Wiesneus worden dit jaar voor de tweede keer gegeven op zo’n 50 basisscholen in de Achterhoek aan in totaal bijna 2000 kinderen. Dat zijn er meer dan vorig jaar. “De reacties van de deelnemende scholen en de scholieren waren vorig jaar zo enthousiast dat een vervolg op Wiesneus niet kon uitblijven”, zegt Annita Oonk van de bibliotheek. “Vorig jaar waren 17 scholen bij het project betrokken. Het aantal is gegroeid doordat dit jaar ook Bibliotheek Achterhoekse Poort mee doet. We hopen en verwachten dat Bibliotheek Montferland volgend jaar volgt. Het project groeit, niet in de laatste plaats dankzij onze ambassadeur Hans Keuper. Hij heeft ook de vertaling voor Wiesneus 2019 voor zijn rekening genomen. De originele tekst is namelijk in het Drents.”

Makkie
Voor veel leerlingen in Zwolle is het gesneden koek. De liedjes van Normaal en Jovink worden er fanatiek meegezongen. “Wij praten thuis ook altijd dialect”, zo zeggen veel kinderen. Eén jongen vertelt dat hij met zijn vader in de melkstal dialect praat maar met zijn moeder, thuis in de keuken, gewoon Nederlands. De perfecte combinatie dus.

Meer berichten