Gemeente wil grens starterslening ophogen tot woningen van 200.000 euro

OOST GELRE - Al sinds 2007 kent de gemeente de zogenaamde starterslening. Een lening van de gemeente aan startende kopers op de woningmarkt. Deze regeling is zeer succesvol en veel starters hebben er gebruik van gemaakt. De lening is een soort tweede hypotheek en stelt starters in staat om een woning te kopen. Het gaat dan om kopers die zonder de starterslening niet voldoende hypotheek kunnen krijgen. De regeling is van toepassing op zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Tot nu is het maximum aankoopbedrag waarbij een starterslening kan worden verstrekt 170.000 euro. Het college wil dit verhogen naar 200.000 euro.

Door Kyra Broshuis

Wonen heeft prioriteit in Oost Gelre
Wethouder Bart Porskamp: “Het aanbod voor starters is beperkt. Het maximum aankoopbedrag waarbij nog een starterslening kon worden verstrekt is jarenlang stabiel gebleven op 170.000 euro. Door de aantrekkende woningmarkt zijn de huizenprijzen flink gestegen en is het aanbod voor de starters die gebruik willen maken van de starterslening minder geworden. Van de 157 woningen die binnen de gemeente te koop staan, vallen 21 woningen onder de grens van € 170.000. Door het maximum aankoopbedrag waarbij nog een starterslening kan worden verstrekt te verhogen wordt het aanbod voor de starters uitgebreid.” Daarnaast ligt de grens voor een starterswoning in de omliggende gemeente hoger. Met uitzondering van de gemeente Aalten bieden alle Achterhoekse gemeenten de starterslening aan. Het maximale aankoopbedrag ligt in de gemeente Winterswijk, Berkelland en Oude IJsselstreek op 200.000. “Wonen heeft prioriteit in Oost Gelre”, zo zegt de wethouder. “De starterslening bevordert de toegankelijkheid van de koopwoningmarkt. Door het toekennen van een gemeentelijke lening vergroot de gemeente de toegankelijkheid van de woningmarkt voor woningzoekenden met een laag- en middeninkomen. De lening maakt immers woningen bereikbaar die zij normaliter niet zouden kunnen kopen.”

Voorwaarden
Voor de starterslening gelden uiteraard verschillende voorwaarden. Zo moet het voor de aanvragers de eerste keer zijn dat hij of zij een woning koopt of verkrijgt. Ook moet de aanvrager in Nederland woonachtig zijn en verblijfsgerechtigd zijn. De starterslening bedraagt maximaal 20% van de verwervingskosten met een maximum van 25.000 euro. De raad moet nog instemmen met het voorstel van het college om het maximale aankoopbedrag waarbij een starterslening kan worden verstrekt te verhogen naar 200.000 euro.

Meer berichten