Foto:

Utrechtse Grollenaren beleven een onrustige dag

'Je loopt de hele dag met een naar gevoel in je onderbuik'

Door Henri Walterbos

UTRECHT/GROENLO - Nederland werd maandag opgeschrikt door een aanslag in Utrecht, waarbij drie dodelijke slachtoffers vielen te betreuren, evenals een aantal gewonden, waaronder enkelen zwaargewond. Er wordt volop gespeculeerd over de motieven van de maandagavond opgepakte verdachte. De 'aanslag' heeft naar alle waarschijnlijkheid extra impact als gevolg van de aanslag in Christchurch in Nieuw-Zeeland, enkele dagen eerder waarbij 50 doden voelen te betreuren. Een van de mogelijke motieven zou een vergelding van deze aanslag zijn, zo vertelt terrorismedeskundige Beatrice de Graaf deze avond, naast mogelijk eerwraak en jihadistische motieven. Terrorisme op een dag waarvan eenieder wist dat deze een keer zou komen. Als het dan zover is, is de schok groot, de spanning in het land enorm, en voelbaar. Zo ook bij in Utrecht studerende, werkende en levende Grollenaren. Tom Broshuis (Mister & Mississippi en werkzaam bij Tivoli Utrecht) raakte het nieuws nogal. "Ik en mijn vriendin waren beide vrij vandaag dus we hebben het vanuit huis live gevolgd. Erg bizar dat het zo dichtbij komt. Ik heb zelf vier jaar in Kanaleneiland gewoond en nam bijna dagelijks die tram. Ik probeer me er niet te veel door laten te beperken, maar je loopt toch de hele dag met een naar gevoel in je onderbuik."

Dirk Naaijkens beleefde de nieuwsvoorziening vanuit zijn kamer op het studentencomplex waar 1500 studenten verblijven. "Ik had niets door, tot ik een bericht van mijn zus kreeg: 'laat even weten dat alles oké is.' Ik dacht 'huh'. Ik heb aangegeven 'alles oké' en toen pas gekeken wat er aan de hand was. Toen zag ik het nieuws op NOS.nl. Het is heel triest, maar ver weg van de plekken waar ik verkeer. Wel kreeg ik al snel berichten van enkele studenten in onze groepsapp van de 15 bewoners in ons complex, dat zij de school niet mochten verlaten. Zij zaten vast want alle deuren werden op slot gedaan. Zij mochten pas weg als de deuren weer open zouden gaan. Tentamens gingen gewoon door voor mensen die al op school waren. Degenen die de school niet meer konden bereiken omdat het openbaar vervoer stil lag, zij kunnen het tentamen een andere keer maken. Voor de rest viel het wel mee. De Jumbo was gesloten, dus zijn mijn vriendin en ik maar weer het bed in gedoken. In de groepsappen gaan de wildste cowboyverhalen rond. Ik ken gelukkig geen bekenden die slachtoffer zijn."

Pien Walterbos studeert in Utrecht, maar kreeg alle commotie mee vanuit huis in Groenlo: "Ik was vandaag thuis, dus heb het nieuws net als de meeste mensen in Nederland gevolgd via het nieuws. Tuurlijk via de app van de handbal, vrienden, vriendinnen, klasgenoten wel wat extra meegekregen. Van mensen die verplicht werden om op de Uithof te blijven etc., en speculaties via de Whatsapp wat er allemaal gaande is, en filmpjes, maar dat is het ook wel. Gelukkig was ik vandaag nog niet in Utrecht. Ik ga vanavond naar Utrecht."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Moet de naam van ons treinstation worden veranderd?Reageren!