Foto's: Sjoukje Geelink
Foto's: Sjoukje Geelink

Kinderen en publiek razend enthousiast over debuut Musicalfabriek

'Shrek' krijgt grote zaal De Mattelier twee keer bomvol

Door Annekée Cuppers

GROENLO – "Het was echt supergaaf!", "Ik vond best spannend maar het ging heel goed", "Ik heb nu al zin in volgend jaar" en "Ik heb echt zoveel meer zelfvertrouwen gekregen door het toneelspelen". Zomaar een handje vol enthousiaste uitspraken van de kinderen die afgelopen weekend meededen aan de eerste voorstelling van De Musicalfabriek. Twee middagen achterelkaar zat de grote zaal van De Mattelier bomvol kinderen en hun ouders en grootouders om te genieten van Shrek, de musical.

Wethouder Hoenderboom opende de voorstelling met te benadrukken hoe belangrijk het is dat alle kinderen maximaal mee kunnen doen. Kinderen met en zonder beperking en met veel of weinig talent. Jezelf kunnen en durven zijn, een thema dat perfect aansloot bij het thema van de musical waarin ook prinses Fiona uiteindelijk mocht zijn wie zij was en haar ware liefde vond.

Op wat kleinigheden na, zoals een brandalarm dat afging toen een rokende draak ten tonele verscheen, ging de voorstelling prima. Er was duidelijk veel aandacht besteed aan de kostuums en de decorstukken. Op de achtergrond waren bijpassende beelden te zien uit de omgeving, zoals van de Slinge en van de kerkers onder het stadhuis, wat de voorstelling een echt Grols tintje gaf. Knap om te zien hoe de kinderen, de jongste nog maar zeven jaar, in een korte tijd het publiek bijna twee uur lang wisten te vermaken met toneel, dans en liedjes. Bij het slotlied ging het publiek staan en klapte spontaan mee.

Anne Harbers - Wessels, initiatiefnemer van De Musicalfabriek, geniet zichtbaar van de enthousiaste reacties en vele complimenten. "Ik ben heel trots op alle kinderen die zo ontzettend hun best hebben gedaan ondanks de korte tijd waarin het hele stuk moest worden ingestudeerd. In het eerste halfjaar hadden we nogal wat tegenslagen waardoor er veel minder tijd overbleef dan in eerste instantie verwacht. Maar het is prachtig om te zien hoe iedereen gegroeid is in zijn of haar rol. En sommige kinderen zijn zo ontzettend opgebloeid, ook mede dankzij de kindercoach die ons geholpen heeft om de kinderen nog beter te begeleiden. We zijn heel dankbaar voor alle hulp die we krijgen van de vakdocenten, vrijwilligers, hulpouders en sponsoren, zonder hen was het niet gelukt. Het eerste jaar zit er op en er staat nu een hartstikke mooi team. Voor volgend jaar weten we wat we kunnen verwachten en kunnen we het wat rustiger aan doen."

Over enige weken begint al weer het nieuwe seizoen van De Musicalfabriek. Anne weet nog niet welk stuk het gezelschap dan gaat opvoeren. "Binnenkort starten we ook met een leerlingenraad die mee gaat denken over de keuze van het stuk. De pubers hebben namelijk hele andere voorkeuren dan de jongere kinderen die het liefst weer een Disney-musical willen opvoeren. Misschien dat we wel twee verschillende voorstellingen gaan maken of een combinatie van beide. Dat moeten we nog bekijken. Ook zijn we bezig met een subsidieaanvraag zodat we voor de toekomst wat meer spek op de botten hebben. Maar voor nu gaan we eerst flink nagenieten!"

Aan Shrek de musical deden 45 kinderen mee uit Groenlo, Lichtenvoorde, Zieuwent, Lievelde, Eibergen, Beltrum, Borculo, Harreveld, Ruurlo en Vragender. Wil jij je ook aanmelden voor volgend seizoen? Kijk op www.musicalfabriekgroenlo.nl of kom kijken tijdens de repetitieavonden in De Mattelier.

Meer berichten