Foto:

Hulde aan de boeren!

Regelmatig verschijnen er op sociale media en in de pers weer negatieve berichten over de Nederlandse agrarische sector. Het zou allemaal niet duurzaam zijn en sommigen willen het liefst terug naar de landbouw van de jaren 50 uit de vorige eeuw. Met kleinschalige landbouw en een romantisch plaatje van een boer die kromgebogen zwoegt op het land, en de koeien, bij wijze van spreken, nog met de hand melkt.

Natuurgeluiden
Ook in de raad van Oost Gelre horen we geluiden die keer op keer dit visioen propageren. Zo zijn er geluiden die het liefst willen dat de gemeente, bij wijze van spreken, het boerenbedrijf overneemt en de boer precies gaat vertellen wat hij of zij niet en wel moet gaan doen. Dat de boer tegen iedere bloembol moet gaan vertellen dat ze vooral zonder bestrijdingsmiddelen moet gaan groeien. Dat de boer, de boerenlandvogels moet gaan 'knuffelen' omdat het aantal terugloopt. Dat dit aantal terugloopt vanwege nieuw natuurbeleid en er daarom meer roofdieren zijn, moet de boer dus ook nog even gaan oplossen. De traditionele boer kan het eigenlijk nooit goed doen. We kunnen ons heel goed voorstellen dat er boeren zijn die hier he-le-maal klaar mee zijn. Zo ook het CDA.

Trots!
Het CDA is een partij die de zorg voor onze aarde, en het goed doorgeven van de aarde aan ons nageslacht erg belangrijk vindt. Zo hebben wij bijvoorbeeld laatst in de raad nog nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de ontwikkeling van natuur en biodiversiteit. Maar het CDA is ook een realistische partij die trots is op onze Nederlandse boeren! De Nederlandse boeren behoren tot de duurzaamste van de wereld! Ze zorgen ervoor dat de supermarkten vol liggen met goed en veilig voedsel. Ze zorgen er mede voor dat we in Nederland een ongekende economische welvaart hebben omdat we veel kunnen exporteren. En ze zorgen dat ons waardevolle Achterhoekse coulisselandschap en natuur worden onderhouden. En dat is een topprestatie!

Keuzevrijheid
Natuurlijk, waar het nog duurzamer kan, moeten we dat zeker doen! Zo zijn er steeds meer boeren die gaan voor biologisch-dynamische landbouw omdat de markt daar om vraagt. Dat is positief en ondersteunt het CDA van harte. Maar verreweg het grootste deel van de markt vraagt ook nog steeds om producten van de traditionele boerenbedrijven. Omdat die nu eenmaal goedkoper zijn en niet iedereen het duurdere biologische voedsel kan of wil kopen. Dat is een keuzevrijheid, die voor het CDA erg belangrijk is! Als de traditionele bedrijven de nek wordt omgedraaid raken onze supermarkten leeg, holt onze economische welvaart achteruit en verslonst ons landschap en de natuur. We zien de 'gele-hesjes' al komen! Daarnaast moet ook de traditionele boer zich houden aan talloze zeer strenge wet- en regelgeving op het vlak van duurzaamheid en milieu en behoren ze, zoals gezegd, tot de duurzaamste van de wereld! Dus daarom: Hulde aan de boer!

Fractie CDA Oost Gelre
Niek Bragt, n.bragt@oostgelre.nl
Carla Heming 0544-465506
Ruud Krabbenborg 06-20521539
Theo Krabben 06-10731186
Walter Leemreize 06-22540413
Dennis van Loon 06-49710504
Rene Plaggenburg 06-53395335

Meer berichten