Een impressie van de geplande situatie. Foto: PR
Een impressie van de geplande situatie. Foto: PR

Twee appartementen en twaalf extra parkeerplaatsen voor supermarkt in centrum

Buurt reageert positief

Door Ferry Broshuis

GROENLO - Het markante en karakteristieke pand Beltrumsestraat 34, waar jarenlang een schoenenzaak was gevestigd met een bovenwoning, krijgt een nieuwe bestemming. De tuin bij het statige pand wordt ingericht als extra parkeerruimte voor de naastliggende supermarkt Albert Heijn, die door Bas Wallerbosch wordt gedreven. Er komen in de bovenruimte van het pand Beltrumsestraat 34 een tweetal huurappartementen en de benedenverdieping zal worden aangewend voor commerciële doeleinden. Wallerbosch kocht onlangs het pand. Het winkelgedeelte stond al leeg omdat de schoenenzaak (Hermans) elders in de Beltrumsestraat een nieuw onderkomen had gevonden. De eigenaar en laatste bewoner Jan Rondeel wilde het pand verkopen en heeft inmiddels een andere woonruimte in gebruik genomen.

Noodzaak
Door deze nieuwe situatie was Wallerbosch in de gelegenheid het pand aan te kopen en hij kreeg daardoor tevens de mogelijkheid extra parkeerruimte te realiseren, iets waaraan grote behoefte is.
Vrijdagavond werd de buurt geïnformeerd over de plannen en de reacties waren erg positief. Architect Herman van der Heijden gaf tekst en uitleg en kon met fraaie presentaties voor de belangstellenden een goed beeld schetsen over hoe de nieuwe situatie eruit gaat zien. Hij wees op de karakteristieke status van het beeldbepalende gebouw in de Beltrumsestraat dat behouden blijft en waar dus twee appartementen op de bovenverdieping worden gerealiseerd. De bewoners van de appartementen zullen straks ook een eigen parkeerplek hebben. Het pand zal weer in oude glorie worden hersteld en er zal bijvoorbeeld veel aandacht worden besteed aan de prachtige glas-in-loodramen. Er is ook "een dijk van een plan" ontwikkeld om het gebouw naar de huidige maatstaven te isoleren

Parkeerplaatsen
De aanleg van de parkeerplaatsen leidt ertoe dat op het terrein naast de supermarkt aan de Beltrumsestraat straks in totaal 50 parkeerplaatsen ontstaan, wat ten opzichte van de huidige situatie betekent 12 extra parkeerplaatsen. Daarnaast zijn aan de achterzijde van de supermarkt ook nog veel parkeerplaatsen; in totaal hebben we het dan over 80 parkeerplaatsen en door een ingenieus systeem van aanleg zal er door de automobilisten ook makkelijker kunnen worden geparkeerd.

Markante plek
Er is eigenlijk sprake van een win-win-winsituatie omdat het pand Beltrumsestraat 34 behouden blijft, er twee appartementen worden gerealiseerd en het parkeerterrein wordt uitgebreid, waardoor het boodschappen doen gemakkelijker wordt en tevens aantrekkelijker.
Dit plan, waar de gemeente nog haar fiat aan moet geven, zal als het aan de opdrachtgever ligt zo snel mogelijk worden uitgevoerd en gehoopt wordt dat het voor de Slag om Grolle in oktober aanstaande allemaal rond is.

Groen
In het plan is ook rekening gehouden met het planten van enkele bomen. Dat is ook de wens van de gemeente: Groenlo 'groener' maken, zelfs in de winkelstraten. Aan die wens wordt dus gevolg gegeven.
Voor het aanpassen van een gebouw in de winkelstraat kan een gevelsubsidie van 5.000 euro worden verkregen als de investering 50.000 euro of meer is. Het is de bedoeling het terrein "zo strak mogelijk" aan te leggen.
Een aantal jaren geleden had Bas Wallerbosch de keuze om te verkassen naar een terrein op de Wheme, maar hij koos met zijn supermarkt voor de huidige plek, een plek die dus nu steeds idealer lijkt te worden.

Meer berichten