Anne van Beusekom-Orange met haar boek 'Achter de sluier'. Foto: Barbara Pavinati
Anne van Beusekom-Orange met haar boek 'Achter de sluier'. Foto: Barbara Pavinati

Anne van Beusekom Orange (67) debuteert met 'Achter de sluier'

Algemeen

'Ik raak geïnspireerd door de natuur en door wat er in mijzelf gebeurt'

Door Barbara Pavinati

GROENLO – Een boek met gedichten schrijven over een oma doet niet iedereen. Anne van Beusekom-Orange (67) schrijft in 'Achter de sluier' over de sluier in haarzelf die ze haar hele leven wilde oplichten. Met dit boek dat opgedragen is aan haar oma is het eindelijk gelukt. De gedichten kennen niet een bepaald thema, maar gaan over haar eigen ontwikkelingsproces. Naast de meeste gedichten staat een mooie foto van een plant, bloem, tekening of schilderij. Anne: "Iedereen leest wat anders in mijn gedichten en wordt door wat anders geraakt. Dat kan ik niet sturen. Ik heb geen boodschap, maar wil mensen raken en inspireren."

Natuur
"Het boek bevat gedichten en teksten in briefvorm gericht aan oma. Af en toe zijn er verklarende teksten bij de gedichten Ik ontdekte 'achter de sluier' een oorlogstrauma in mij van mijn oma, die tijdens de oorlog in Indonesië woonde. Ze zat in het verzet, is verraden en gevangengenomen met alle verschrikkelijke gevolgen daarvan. Dit trauma heb ik in het boek verwerkt," vertelt een trotse Anne, "De gedichten kwamen vanzelf als ik in de tuin aan werk was. Dan werd ik geraakt door een bloemetje of iets wat ik in de bloem zag. Dat schreef ik dan gelijk op. Vervolgens maakte ik een foto van de desbetreffende bloem. Ik raak geïnspireerd door de natuur en door dat wat er in mijzelf gebeurt. Als ik iets voel, schrijf ik het op. Soms ben ik daarna dan blij en snap ik alles. Soms snap ik het ook niet. Ik heb altijd al een fascinatie voor de natuur gehad. Toen ik klein was, had ik in de tuin bij mijn ouders een eigen tuintje onder de magnolia waar ik regelmatig wat zat te mijmeren. Ik ben naar de tuinbouwschool in Rijswijk geweest. Ook heb ik een tijdje in een tuin in Frankrijk gewerkt. Toen ik terugkwam uit Frankrijk trouwde ik met Herman. Samen hadden we eerst een tuincentrum en later een kwekerij in De Bilt. Daarna zijn we naar Groenlo verhuisd."

Anne: "Het boek is ontstaan door mijn oma. Ik heb de laatste jaren veel familieopstellingen gedaan en tijdens een van deze opstellingen kreeg ik de opdracht van mijn oma dat ik een boek moest schrijven en het aan haar moest opdragen. Mijn oma's volledige naam was Renata Regina de Neve – Hendriks, haar roepnaam was Ren. Ze was geboren 3-11-1897 te Loeboe Sikaping op het eiland Sumatra in Indonesië. Ren overleed op 10-4-1985 in Bilthoven. Ze heeft op verschillende plekken in Nederland gewoond, maar Lunteren was haar uiteindelijke thuis. Daar woonde ze buitenaf in een huis met een groot stuk grond. Toen ik 27 jaar was, is zij overleden."

Verbondenheid
Anne heeft niet haar hele leven geschreven. Dat is pas begonnen na een retraite zo'n tien jaar geleden. Eerst waren er kleine tekeningen waar ze een paar woorden bij schreef die bij haar opkwamen. Later werden dat kleine gedichtjes die in de loop van de tijd steeds langer werden. Op het moment zijn ze weer korter. "Ik kom tot de kern," zegt Anne daarover. De gedichten in het boek zijn licht en luchtig. Het mooiste gedicht vindt Anne 'Verbondenheid'. Anne:" Dat is omdat ik mij steeds meer realiseer dat we allemaal verbonden zijn met elkaar. Ook al weten we dat niet altijd."

Verbondenheid

Nieuwe paden
Nieuwe draden
Draden van Verbondenheid
Soms raak je ze even kwijt
Dunne, dikke, witte, zwarte
Gouden en kleurrijke
draden met een herinnering
Losse, zachte, strakke, harde
Draden met een verhaal
met een eigen taal
Draden met pijn
Doorgeknipt
Bevrijding
Verdriet
Weer opgepakt
om met Liefdevolle handen
ze te koesteren
Te weten
We zijn los
en tóch
in Liefde
Verbonden

31-12-2016


Boek en expositie
Op zondag 31 maart is Anne met haar boeken te vinden bij Mode en Kunst in Groenlo bij het Hart van Grolle. Vanaf 7 april is er een expositie bij Gastgalerij Ankomm'n. Vanaf 8 april is het boek te krijgen bij de Bruna in Groenlo, boekhandel Wiegerink in Groenlo en Gastgalerij Ankomm'n.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant