Buurtvereniging Schependom, met op de voorgrond voorzitter Yvonne Röring, viert het 50-jarig bestaan. Foto: Theo Huijskes
Buurtvereniging Schependom, met op de voorgrond voorzitter Yvonne Röring, viert het 50-jarig bestaan. Foto: Theo Huijskes

Buurtvereniging Schependom een halve eeuw jong

Algemeen

Jubileumviering voelt als een familiereünie

Door Theo Huijskes

GROENLO - De buurtvereniging Schependom uit Avest (Auste) nabij Groenlo bestaat 50 jaar. Het jubileum van deze binnen de driehoek Vrakkingweg, Oude Borculoseweg en Deventer Kunstweg opererende buurtvereniging werd afgelopen zondag gevierd in zaal Scheurlink aan de Boerijendijk in het naburige buurtschap Zwolle. Voor dit heuglijke samenzijn waren vooraf naast de eigen leden ook alle geregistreerde, inmiddels naar alle windstreken uitgevlogen inwoners van Avest in de afgelopen vijftig jaar uitgenodigd. Ruim honderd belangstellenden hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging, hetgeen een gemoedelijke jubileumviering tot gevolg had, die het best kan worden vergeleken met een familiereünie. Een samenzijn waarbij het opnieuw ontmoeten van elkaar een centrale plek had en die verder in het teken stond van het ophalen van alleen maar herinneringen.

Interessant in het kader van het halve eeuwfeest is het gegeven dat in mei 2017 door de Oudheidkundige Vereniging Groenlo in een uitgave van het magazine Grols Verleden door Joop Ottink uitgebreid aandacht is besteed aan een tweetal erven, te weten 'Te(r) Voorde' in het Schependom Groenlo en Klein Buitink alias 'De Pogge' in het buurtschap Avest. Dat beide erven ook de ondergrond vormen van de inmiddels 50-jarige buurtvereniging Schependom, werd geïllustreerd met het feit dat destijds één van de eerste exemplaren van het magazine werd overhandigd aan Yvonne Röring, voorzitter van de nu jubilerende club.

Klein maar fijn
Omschrijf onze vereniging maar als 'klein maar fijn', vertelt Yvonne Röring. "Het zit hem bij ons in de kleine, maar in onze ogen erg belangrijke zaken waar aandacht aan wordt besteed. Denk daarbij met name aan het verzorgen van attenties voor zieke mensen in onze directe nabijheid en zeker aan het besteden van de juiste aandacht indien zich in de buurt een sterfgeval aandient. Vanzelfsprekend worden er jaarlijks ook activiteiten georganiseerd met een feestelijk en vrolijk karakter. Nadat het gebruikelijke buurtfeest wat belangstelling betreft moest inboeten, is de aandacht in de loop der jaren meer uitgegaan naar activiteiten als fietstochten, klootschietmiddagen en bbq-festijnen. Hiervoor bestaat veel belangstelling en dus een grote opkomst."

De voorzitter van de kleinschalige buurtvereniging Schependom is erg blij met het huidige aantal geregistreerde leden. "Eigenlijk praten wij niet over leden, maar over gezinnen. Want wanneer men hier lid is, betekent dat eigenlijk dat het gehele gezin lid is. Gemiddeld zijn er dat minimaal drie per gezin. En om in gezinsverband deel uit te maken van deze club, betekent tevens de kracht van de buurtvereniging Schependom. Wij voelen ons daarom geen 50 jaar oud, maar een halve eeuw jong!"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant