Bas Wallerbosch (links) presenteert samen met Ben Verheij het plaatjesboek over de Grolse historie. Foto: Theo Huijskes
Bas Wallerbosch (links) presenteert samen met Ben Verheij het plaatjesboek over de Grolse historie. Foto: Theo Huijskes

Weet 'Grepen uit het Grolse Verleden' een verzamelplaatjesrage te ontketenen?

Albert Heijn en Oudheidkundige Vereniging presenteren plaatjesboek over geschiedenis van Groenlo

Door Theo Huijskes

GROENLO - Albert Heijn Groenlo, met aan het roer geboren en getogen Grollenaar Bas Wallerbosch, treedt binnenkort ten behoeve van haar clientèle naar buiten met een uniek plaatjesboek met de titel 'Grepen uit het Grolse Verleden'. De Groenlose grootgrutter heeft voor de samenstelling van het boek het bestuur van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo (OVG) in de arm genomen om in het boek zoveel mogelijk belangrijke elementen uit de geschiedenis van het vestingstadje Grolle in beeld te brengen. Het resultaat mag er zijn, een fascinerend, bijzonder kleurrijk boekwerk voor een ongetwijfeld breed publiek en dat van jong tot oud.

In het kantoor op de eerste verdieping van de AH-vestiging in Groenlo buigen ondernemer Bas Wallerbosch en OVG-voorzitter Ben Verheij zich met trotse gevoelens over een bijzonder hardcover plaatjesboek.
"De uitgifte van het boek start op maandag 29 april en de actie eindigt in week 25 oftewel de één na laatste week in juni", vertelt Wallerbosch. "Bij de besteding van iedere 10 euro aan boodschappen krijgen belangstellenden een zakje plaatjes cadeau. De actie is bewust gepland in de periode vóór de vakantiemaanden om op die manier met name de belangstellende Grollenaren de gelegenheid te geven om van dit bijzondere buitenkansje te kunnen profiteren. Om te zorgen dat iedereen uiteindelijk een compleet boek heeft, zal er aan het eind van de actieperiode een ruilmiddag georganiseerd worden."

Stevig en kleurrijk boek
Bij de samenstelling van het boek, dat zal bestaan uit circa 300 foto's dan wel plaatjes en daarnaast circa 70 achtergrondfoto's, is gekozen voor de meest opvallende momenten c.q. hoogtepunten uit de rijke Grolse historie.
"Omdat wij er op voorhand van uitgaan dat zeker talrijke Grollenaren veel waarde hechten aan een dergelijke samengestelde verzameling, hebben wij bewust gekozen voor een hardcoverboek in A4-formaat en dat geheel in full colour", aldus Bas Wallerbosch.
Aangevuld door Ben Verheij met de woorden: "Ondanks dat opname van de totale Groenlose geschiedenis niet mogelijk is, komen toch niet alleen de 16de en 17de eeuw voorbij, maar ook de 18de en 19de eeuw. Zoals onderwerpen als Groenlo van middeleeuwse stad naar sterke vestingstad, het beleg van Grol in 1627, een wandeling door het 18de-eeuwse Grol, de stormramp op 1 juni 1927, Groenlo tijdens de eerste en tweede wereldoorlog, bedrijven, middenstand en hotels door de jaren heen, Grolse molens, religieuze gebouwen in Groenlo, Grolse volksfeesten als carnaval en kermis, de Grolse stadsgracht, niet te vergeten de slag om Grolle, enzovoort, enzovoort. Samen kunnen wij concluderen dat het resultaat een echte verrijking is geworden voor ieders boekenkast."

Meer berichten