Scooterhelm kopen, wat is belangrijk?

Voor je een scooterhelm gaat kopen, is het belangrijk om te bepalen waar een nieuwe helm voor jou aan moet voldoen. In deze tekst lees je tips hoe je de juiste scooterhelm koopt en welke voordelen online bestellen heeft.

Welke soort scooterhelm past bij jou?
De eerste vraag welke je voor jezelf moet beantwoorden, is naar wat voor soort helm je op zoek bent. Integraalhelmen worden het meest verkocht en hebben als voordeel dat deze door de gesloten helmschaal een goede bescherming geven. Tegenwoordig willen veel mensen echter ook een jethelm, waarbij het kinstuk van de integraalhelm ontbreekt. Dit heeft als voordeel dat de voorkant deels open is, al brengt dit ook nadelen met zich mee.

Sommige mensen willen een combinatie van deze twee helmen, en kiezen voor een systeemhelm. Dit is een helm welke je als integraalhelm kunt dragen, maar waarbij je het kinstuk ook naar boven kunt klappen, zodat je een jethelm hebt. Het nadeel van de systeemhelmen is dat de prijs hiervan vaak hoger ligt dan die van de andere soorten helmen.

Online bestellen heeft voordelen
Door je scooterhelm online te bestellen, heb je een aantal voordelen. Vaak liggen de prijzen online een stuk lager dan in een motorsportzaak. Daarnaast heb je dankzij de snelle bezorging vaak de helm al de volgende dag in huis. Webshops geven vaak precies de instructies hoe je dit kunt meten met behulp van een matentabel, waarna je alleen nog in een tabel de bijbehoren maat hoeft op te zoeken. 

Tip: jethelmen zijn erg populair onder scooterliefhebbers. Bekijk ze hier.

Optimaal comfort
Je wilt natuurlijk wel een scooterhelm uitzoeken met een zo hoog mogelijk comfort. Bij scooterhelmen past de zachte binnenkant van de helm zich aan naar de hoofdvorm van de drager. Het kan dus zijn dat een helm in het begin een beetje strak aanvoelt, maar na verloop van tijd losser gaat zitten, zodra deze goed is gevormd. Zeker wanneer je van een oude naar een nieuwe helm gaat, merk je dit verschil. De helm mag dan wel strak aanvoelen, als deze veel te strak zit, dan heb je wel een grotere maat nodig.

Kleine punten om op te letten
Er zijn ook een aantal kleine punten waar je op moet letten tijdens het kopen van een scooterhelm. Het is ten eerste belangrijk dat de helm een wasbare binnenvoering heeft, zodat je deze regelmatig schoon kan maken. Dit heeft een groot voordeel, want je hoeft niet de hele binnenkant nat te maken om deze te wassen, en de binnenvoering droogt sneller. Wat je ook bij elke scooterhelm nodig hebt, is een zonnevizier. Zonder zonnevizier zie je niks zodra je tegen de zin in rijdt, wat heel gevaarlijk kan zijn. Tot slot moet je er op letten dat de helm welke je kiest een ECE-keurmerk heeft.

Waarom geen tweedehands helm kopen?
Een tweedehands helm kopen is een slecht idee, omdat je niet weet hoe er met de helm is omgegaan. Het kan zomaar zijn dat de helm aan de binnenkant een beschadiging heeft welke je niet aan de buitenkant ziet, waardoor de helm dus een deel van zijn beschermende werking is verloren. Ook vormt een helm naar het hoofd van de eerste drager, waardoor een tweedehands scooterhelm niet zo goed zit als een nieuwe.

Meer berichten