Een repetitie van een kleine groep Zwolse muzikanten voor Zwolle Live 2019. Foto: Theo Huijskes
Een repetitie van een kleine groep Zwolse muzikanten voor Zwolle Live 2019. Foto: Theo Huijskes

Derde editie van Zwolle Live

In het kader van het 85-jarig bestaan van het Meifeest

Door Theo Huijskes

ZWOLLE - In 2009 werd ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het jaarlijkse Meifeest een groots muziek- en zangspektakel georganiseerd met de alleszeggende titel 'Zwolle Live'. Dat iets dergelijks ook nog eens plaatsvond in het slechts iets meer dan zeshonderd inwoners tellende buurtschap Zwolle bij Groenlo, werd destijds algemeen beschouwd als een gewaagde maar desondanks bewonderenswaardige onderneming. De eerste editie werd direct zo'n doorslaggevend succes, dat men besloot om het festijn vervolgens een blijvend karakter mee te geven door het bij ieder volgend lustrumfeest terug te laten keren. En zo gebeurt het dat het voor jong en oud bestemde festijn na het jaar 2014 bij het 80-jarig bestaan, ook dit jaar bij het 85-jarig bestaan weer op het programma staat.

Zwolle Live is een groots muzikaal gebeuren met liveoptredens van alleen maar Zwollenaren en oud-Zwollenaren, dat op vrijdagavond 17 mei a.s. (aanvang: 20.00 uur) in de grote tent op het feestterrein 't Strootman in Zwolle zal plaatsvinden. Een gigantische happening, waar iedere Zwollenaar van jong tot oud naar uitkijkt. Was het al in 1994 bij het 60-jarig bestaan van het Meifeest dat men in Zwolle fors uitpakte met de organisatie van een boerenbruiloft, in 2008 waren het Marian ten Have en Carla Heming, die de stoute schoenen aantrokken en de eerste aan- dan wel voorzet gaven voor het evenement 'Zwolle Live'.

Veel muzikaal talent in Zwolle
In een provisorische oefenruimte van een boerenbedrijf aan de Berkenhofweg in Zwolle wordt gerepeteerd. Namens de organisatie, bestaande uit Ulrike Terbraak, Simone Terbraak, Cindy Rots, Bart Ueffing, Fred Ueffing en Nele ten Have, zegt laatstgenoemde dat men er bijzonder trots op gaat dat men de avond kan vullen met een grote verscheidenheid aan muzikaal talent van eigen bodem. "Muzikanten die sinds kort nieuwe inwoners van Zwolle zijn, maar ook inwoners die al heel hun leven in Zwolle wonen en muzikanten die zijn uitgevlogen maar nog steeds een goede band met Zwolle hebben. In totaal nemen er circa vijftig Zwollenaren, en dat in de leeftijd van 10 tot circa 65 jaar, aan het gebeuren deel. Wat de gekozen muziek en zang betreft, worden bekende feestnummers gecoverd en dat van pop tot Nederlandstalig, van rap tot rock. Alle muziekgenres komen voorbij. Naast de band is er een jongerendweilorkest en zal ook een DJ niet ontbreken. Met andere woorden, de avond is van alle markten thuis. En dat in een dergelijke kleine kern!"

Duizend bezoekers in de feesttent
De voorbereidingen voor Zwolle Live 2019 zijn reeds in september 2018 opgestart. De totale groep is daarbij opgesplitst in twee gedeeltes. Nele ten Have: "Sedertdien wordt er op twee avonden in de week gerepeteerd, te weten op de dinsdag- en woensdagavond. Op 20 maart heeft er een gezamenlijke repetitieavond plaatsgevonden bij café-restaurant Grenszicht om de balans op te kunnen maken. Inmiddels gearriveerd in de laatste weken voor de zeventiende mei, worden de puntjes op de i gezet." De organisatie streeft naar circa duizend belangstellenden in de grote feesttent. "Bij de eerste editie in 2009 werden elfhonderd bezoekers geteld en in 2014 bij het tweede spektakel ruim negenhonderd. Dus een aantal van duizend moet deze keer toch gaan lukken", aldus een enthousiaste Nele ten Have.
Toegangskaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de cafe's Grolzicht, Haak en Hoek, en De Kroon. Er zijn naast toegangskaarten ook passe-partouts voor de vrijdag- en zaterdagavond van het Meifeest te koop.

Meer berichten