Broeder Joris van der Zant in 2010, tijdens een bezoek aan Nederland. Foto: Hans Prinsen
Broeder Joris van der Zant in 2010, tijdens een bezoek aan Nederland. Foto: Hans Prinsen (Foto: )

Groenlose missionaris Joris van der Zant overleden

GROENLO - De uit Groenlo afkomstige missionaris Joris van der Zant is overleden. Hij woonde en werkte op de Solomon Islands in de Stille Zuidzee.

Door Miriam Szalata

Joris van der Zant trok op jonge leeftijd als pater van de Maristen naar Oceanië om er ontwikkelingswerk te gaan doen. Hij begon in 1965 op West-Samoa, waar hij een landbouwproject compleet met melkfabriek van de grond tilde. Na tien jaar verhuisde hij naar de Solomon Islands, een eilandengroep ten noordoosten van Australië.
Jarenlang werkte Joris van der Zant op het uiterste puntje van het eiland Makira, in een plaatsje dat alleen bereikbaar was na een reis van drie uur per motorboot. Midden in het oerwoud stichtte hij een trainingscentrum, een soort plattelandsschool, waar jongens onder meer leerden brood te bakken en hout te bewerken.
Samen met de lokale bevolking werden in een razend tempo slaap- en eetzalen en leslokalen van bamboe- en palmbladeren gebouwd. Gedurende hun opleiding woonden de jongens op het terrein. Als ze na vier jaar klaar waren, trokken ze terug naar hun gemeenschappen diep in het oerwoud om die te helpen ontwikkelen.
Nadat het trainingscentrum klaar was, begon Joris van der Zant in 2007 een nieuw project nabij Honiara, de hoofdstad van de Solomon Islands op het eiland Guadalcanal. Hij stichtte hier een school voor dove jongeren. Broeder Joris was zeer begaan met deze jongeren. Doven hebben op de Solomon Islands geen toekomst en worden veelal binnenshuis gehouden. Onder de naam Out of the Great Silence begon Van der Zant hier verandering in te brengen. De school leert meisjes breien, naaien en koken, terwijl de jongens bezig zijn op het gebied van landbouw en tuinbouw of werkzaam zijn in de timmerwerkplaats. Gecommuniceerd wordt er in gebarentaal.
Joris van der Zant kon altijd rekenen op talloze vrijwilligers. Ook met Nederland bleef hij een stevige band houden. Zo werden er in Groenlo en omgeving veel acties gehouden om hem te steunen. Later breidden die acties zich ook uit naar onder andere Overijssel en Zeeland.
Joris van der Zant overleed op 12 april in Honiara. Hij is 79 jaar oud geworden.

Meer berichten