Spandoeken vormen de aftrap van het burgerinitiatief tegen de bomenkap langs provinciale wegen. Foto: Kyra Broshuis
Spandoeken vormen de aftrap van het burgerinitiatief tegen de bomenkap langs provinciale wegen. Foto: Kyra Broshuis

Burgerinitiatief tegen bomenkap langs provinciale wegen

OOST GELRE/BERKELLAND - Op tweede paasdag was de aftrap van het burgerinitiatief tegen de bomenkap langs provinciale wegen. Aanleiding hiervoor was de geplande kap van 343 monumentale bomen langs de N319, de weg tussen Groenlo en Ruurlo. Halverwege deze twee plaatsen verzamelden zich maandag verontruste burgers, pers en uiteraard de initiatiefnemers van het burgerinitiatief: Bomenstichting Achterhoek, Natuurlijk Achterhoek en de Stichting Mooi Groenlo. Deze drie organisaties worden ondersteund door GroenLinks Berkelland, PvdA Berkelland en Oost Gelre en OOG (Onafhankelijken Oost Gelre).

Door Kyra Broshuis

Behoud van alle vitale bomen
Het burgerinitiatief ‘Red het Achterhoekse landschap en stop met kappen langs provinciale wegen’ behelst de volgende punten: behoud van alle vitale bomen en lanen; een nieuw provinciaal beleid waarin natuur, cultuur en leefbaarheid een gelijkwaardige plaats hebben en dat gestoeld is op feiten in plaats van veronderstellingen; betrokkenheid van alle burgers bij alle toekomstig beleid. 'Het landschap is van ons en niet van de provincie’.

Verspilling gemeenschapsgeld
De initiatiefnemers zeggen in hun verklaring onder meer dat volwassen bomen zorgen voor zuurstof, verkoeling, vocht vasthouden in de bodem, fijnstof opnemen en een schuilplaats bieden aan vogels en insecten. “Terwijl maatschappelijk de weerstand tegen de bomenkap door overheden en bosbeheerders steeds groter wordt, dreigt kap van duizenden bomen in de Achterhoek. De provincie heeft oogkleppen op en kijkt alleen naar verkeersveiligheid. Een weg wordt niet veiliger door bomen te kappen. Er zal juist harder worden gereden en men krijgt meer last van de laagstaande zon. De provincie zegt nieuwe bomen te planten, maar in het huidige klimaat zullen dat kwetsbare en miezerige boompjes blijven. Bovendien hebben we de CO2-bindende kracht van bomen nú nodig en niet over 30 of 50 jaar. Eén volwassen boom staat voor 1500 nieuwe bomen. Het is verspilling van gemeenschapsgeld en vernietiging van ons landschap.”

Het initiatief heeft voor 1 mei 750 handtekeningen nodig. De verklaring downloaden en tekenen kan via www.natuurlijk-achterhoek.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden