Afbeelding

Frank Zand | De bomenschrijver

Algemeen Columns

Ik ben geen bomenfluisteraar of bomenknuffelaar, maar ik vind dat de overheid wel erg stevig bezig is met het ontbomen van mijn omgeving. Er worden verschillende redenen aangevoerd, bijvoorbeeld bomenziektes, gevaar voor afbrekende takken bij door stormen verzwakte bomen, en recent vooral verkeersveiligheid.

Verkeersveiligheid vind ik een twijfelachtig argument. Mensen kunnen toch hun rijstijl aanpassen. Gewoon op de weg letten, zo simpel is het. Ook voor idioten die hun telefoon gebruiken - of iets anders wat op dat moment lekker in de hand ligt - terwijl ze autorijden. Ook zij verdienen natuurlijk geen ongeluk, maar als dat dan toch gebeurt, dan het liefst eenzijdig. Tegen een boom die van rechts komt en niet van links, dan sleep je de tegenligger niet mee. En zorg voor de zekerheid dat je zelf een waxinelichtje en een boeketje bloemen in je dashboardkastje hebt liggen.

Uit onderzoek (ik heb geen ruimte voor de bronvermeldingen) blijkt bovendien dat bomen snelheidsdempend werken. Als chauffeurs zich veiliger voelen doordat het uitzicht beter is zonder bomen, gaan ze dat compenseren met (nog) roekelozer rijgedrag. En wat heb je dan? In elk geval een minder mooie Oost-Achterhoek, met miezerige vandaalgevoelige vervangingsboompjes tussen twee palen aan rubberen riemen.

Deze bomenmoorden zijn weer actueel nu er 334 of 343 bomen langs de N319 worden gekapt. De veelgelezen Groenlose Gids/Elna en de weinig gelezen Weekkrant Oost Gelre zijn het niet eens over het exacte aantal. Maar in elk geval zijn het er best wel veel.

Die bomen waar het dit keer om gaat, liggen voornamelijk op het grondgebied van de gemeente Berkelland. Maar wij uit Oost Gelre rijden er ook vaak genoeg langs en dan zien we als chauffeurs die bomen vanuit onze ooghoek, we blijven natuurlijk op de weg letten, terwijl onze bijrijders kreunend van visueel genot de bomen bewonderen.

Het bestuur van Oost Gelre wil zich niet met de Berkellandse beslissing bemoeien. En dat zo'n 100 jaar na de oprichting van de Volkenbond. Dat schiet niet op zo met die samenwerking. Misschien moet de Achterhoek Raad of de Achterhoek Board zich hier eens mee bemoeien.

Wij hebben die bomen ook gewoon nodig om een beetje compositie in het landschap te houden. Er zijn hier geen bergen (ondanks enkele plaatsnamen in de buurt), zelfs geen noemenswaardige heuvels. De bomen geven nog wat reliëf aan het uitzicht.

We hebben die bomen nodig om nog een beetje coulissen in het landschap te houden. Het echte coulissenlandschap is volgens de kenners al grotendeels weg, door ruilverkaveling en komuitbreiding. Maar, net zoals met sommige stukjes in de krant: redden wat er te redden valt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant