Langs de lijn helemaal rookvrij bij SV Grol. Foto: PR
Langs de lijn helemaal rookvrij bij SV Grol. Foto: PR

S.V. Grol besluit tot algeheel rookverbod op Den Elshof

Algemeen

Toch blijft roken op enkele plekken voorlopig toegestaan

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het bestuur van de sportvereniging Grol heeft het besluit genomen om met ingang van 1 juli van dit jaar op het sportpark Den Elshof een algeheel rookverbod in te voeren. Het algehele verbod is daarmee een vervolg op het in 2016 door het Grolbestuur ingevoerde gedeeltelijke rookverbod. Onder het motto 'Roken wordt steeds minder als normaal gezien!' geldt het nieuwe rookverbod op alle dagen van de week en dat gedurende 24 uur per dag. Dit in tegenstelling tot het gedeeltelijke verbod, waarbij er alleen op de zaterdag niet gerookt mag worden op het sportcomplex aan de Oude Winterswijkseweg.

Steeds meer rookvrije sportverenigingen
Met deze maatregel loopt Grol niet voorop. Het aantal rookvrije sportverenigingen is de afgelopen jaren flink gegroeid. Vanaf 1 september 2018 zijn in Nederland meer dan 550 sportclubs rookvrij, terwijl er dat in 2017 ruim 150 waren. Ook bij de voetbalclubs is de stijging fors, van 57 in 2017 naar 208 in 2018 met naar verwachting in 2019 ook een forse stijging. Dat zoveel clubs ervoor kiezen rookvrij te worden, past bij de grote maatschappelijke steun voor rookvrije sport. Maar liefst acht op de tien Nederlanders wil dat sportterreinen waar kinderen komen rookvrij zijn.
De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) pleit reeds geruime tijd voor rookvrije sportparken. Volgens de bond is een voetbalvereniging een belangrijke plek waar kinderen en volwassenen elkaar ontmoeten, elkaar aanmoedigen en van elkaar leren. Een goed voorbeeld doet derhalve goed volgen. Mede daarom is de KNVB sinds 2017 ook partner van de beweging 'Rookvrije Generatie' met daarbij het devies: 'Het goede voorbeeld, binnen en buiten de lijnen, is daarbij van groot belang. Want zien roken, doet roken!'

Ook rookverbod voor de e-sigaret
Voorzitter Hans Scheinck van S.V. Grol geeft aan dat het besluit tot het rookverbod tot stand is gekomen in goed overleg met de beheerder van het Sportcafé. "Samen is wel besloten om de rokersruimte binnen in het Sportcafé te handhaven. Ook een deel van het buitenterras valt voorlopig nog buiten het verbod. Het is de verwachting dat er binnen een paar jaar een rookverbod komt voor alle terrassen in Nederland", aldus Scheinck. Op de openbare (gemeentelijke) parkeerplaats naast het sportpark zal S.V. Grol één kleine rokershoek inrichten, zodat er niet overal op de parkeerplaats gerookt gaat worden. Voorzitter Scheinck daarover: "Voor die plek geldt een ontmoedigingsbeleid, hetgeen wil zeggen dat er niet actief naar die plek verwezen wordt. S.V. Grol zal die plek wel schoonhouden." Overigens geldt het algeheel rookverbod bij Grol ook voor de e-sigaret. "Hoewel veel minder schadelijk dan de tabakssigaret, is de e-sigaret toch schadelijk voor de gezondheid. Dit omdat ook deze sigaret onder andere nicotine bevat. Het Rijks Instituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM) heeft in een onderzoek aangetoond dat ook de damp van de e-sigaret schadelijk is voor de gezondheid", besluit Scheinck.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant